SOLIDARITATE ● Case modulare, alimente, haine si bani
Sute de familii au pierdut tot dupa ce apele au navalit cu furie in
gospodariile lor. Vor munci din greu multi ani de-acum inainte pentru a
recupera pagubele. Ca sa nu-si piarda si speranta, foarte multi le-au
sarit in ajutor.
SOLIDARITATE ● Case modulare, alimente, haine şi bani
Sute de familii au pierdut tot după ce apele au năvălit cu furie în gospodăriile lor. Vor munci din greu mulţi ani de-acum înainte pentru a recupera pagubele. Ca să nu-şi piardă şi speranţa, foarte mulţi le-au sărit în ajutor.
Vicovu de Sus, Vicovu de Jos, Straja, Putna, Frătăuţii Noi, Bilca, Satu-Mare, Ţibeni, Volovăţ, Brodina, Marginea şi Suceviţa sînt localităţile cel mai grav afectate anul acesta de inundaţii. 7.632 de gospodării măturate de ape, 5.696 de case devastate. 87 de case au fost distruse în totalitate, iar 117 sînt în pericol să se prăbuşească. În afară de sprijinul imediat al statului român, sute de oameni au sărit în ajutorul sinistraţilor cu alimente, haine sau bani. Mai mult, zeci de copii din aceste zone vor fi trimişi în vacanţă în perioada următoare, prin bunăvoinţa mai multor instituţii. Ieri au plecat spre Braşov primii 24 de copii din localitatea suceveană Ţibeni, cel mai puternic afectată de furia apelor. Prefectura judeţului Braşov le-a plătit o săptămînă de linişte la mai multe pensiuni turistice. Şi Jandarmeria Română va asigura o săptămînă de vacanţă pentru 25 de copii din localităţile sucevene şi maramureşene inundate. Pentru a le asigura condiţii decente în noul an şcolar, compania E.On România va contribui cu jumătate de milion de euro pentru refacerea şcolilor şi a grădiniţelor afectate de inundaţii în judeţele Suceava şi Botoşani.
MĂSURI. Pentru a preveni asemenea dezastru în viitor, Prefectura judeţului Suceava a luat decizia de a interzice autorizaţiile de construcţie în zonele inundabile. Prefectul Alexandru Băişanu a declarat ieri că în judeţ va începe reconstrucţia infrastructurii afectate de inundaţii şi a caselor distruse, dar nu se va mai construi în albiile majore ale cursurilor de apă sau în alte zone de risc. Pînă la refacerea zonelor afectate, autorităţile continuă construcţia şi amenajarea taberelor pentru sinistraţi. Au fost amplasate zeci de case modulare, se trage apă, se lucrează la instalaţiile de încălzire pentru tabere.
N-AU VRUT SĂ CEDEZE. Nu toţi românii şi-au arătat însă mărinimia în aceste zile de coşmar pentru sutele de familii rămase sub cerul liber în nordul ţării. După incidentul de vineri, din judeţul Dolj, ieri a venit rîndul celor din localitatea gorjeană Roşia de Amaradia să refuze donarea locuinţelor modulare. Pînă la urmă, oamenii au cedat containerele care fuseseră aduse la Roşia de Amaradia în vara anului 2006, după ce o alunecare de teren a distrus aproape 200 de case.
S-a terminat cu viiturile!
Hidrologii au anunţat ieri că unda de viitură de pe Rîul Prut se va propaga în următoarele trei-patru zile în zona Trifeşti-Ungheni-Prisăcani, codul portocaliu fiind prelungit pe Prut pînă astăzi, dar nivelul apelor va fi sub cotele de pericol. Digurile de pe sectorul Ungheni-Prisăcani au fost supraînălţate, iar şansele producerii unor inundaţii în această zonă sînt reduse.Risc de infiltraţii şi de erodare!
Hidrologii au anunţat ieri că unda de viitură de pe Rîul Prut se va propaga în următoarele trei-patru zile în zona Trifeşti-Ungheni-Prisăcani, codul portocaliu fiind prelungit pe Prut pînă astăzi, dar nivelul apelor va fi sub cotele de pericol. Digurile de pe sectorul Ungheni-Prisăcani au fost supraînălţate, şansele producerii unor inundaţii aici fiind reduse. Aseară autorităţile vasluiene au anunţat că există riscul să apară infiltraţii sau erodări în di-gul de pe Prut din cauza staţionării îndelungate a apei în zona îndiguită a rîului, ceea ce ar putea afecta terenurile de dincolo de zona de protecţie. Zeci de angajaţi ai Serviciului de Gospodărire a Apelor Vaslui patrulează în permanenţă cei peste o sută de kilometri de dig care protejează 17 localităţi riverane Prutului, pentru a semnala problemele, în vederea luării urgente a măsurilor ce se impun.Citește pe Antena3.ro