x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Album foto pentru "Santinelele planetei"

Album foto pentru "Santinelele planetei"

17 Sep 2009   •   00:00

Reporters Sans Frontieres, organizaţia care militează pentru libertatea presei, a lansat un album fotografic care sprijină cauza "santinelelor planetei", acei jurnalişti care denunţă abuzurile comise faţă de mediul înconjurător pe mapamond, informează AFP.



"Lai Baldé, jurnalist din Guineea, trăieşte sub ameninţări. Tamer Mabrouk, un bloger egiptean, face obiectul unei anchete judiciare. Jurnalistul rus Gregori Pasko a petrecut patru ani în închisoare. Confratele său uzbek, Solidzhon Abdurahmanov, tocmai a fost condamnat la zece ani de închisoare", a subliniat RSF într-un raport publicat cu ocazia acestei lansări.

"Care este punctul comun între aceşti jurnalişti? (...) Ei fac sau au făcut anchete despre subiecte legate de mediul înconjurător în ţări în care este periculos să faci aşa ceva", a menţionat RSF în acelaşi document.

Printre exemplele citate, raportul menţionează cazul lui Wu Lihong, condamnat la trei ani de închisoare "pentru că a alertat mass-media chineze şi internaţionale" în legătură cu poluarea Lacului Taihu, al treilea ca importanţă din China.

RSF subliniază, totodată, că agresorii nu sunt întotdeauna cei bănuiţi de toată lumea. Uneori, populaţia locală, "cu toate că este prima victimă a poluării", face front comun cu cei care "îi compromit viitorul". Acest paradox poate fi explicat, afirmă specialiştii RSF în raport, prin faptul că aceia care se îmbogăţesc jefuind resursele naturale au şi mijloacele de a oferi, astfel, un loc de muncă sau venituri suplimentare celor care sunt mai săraci.

Albumul poartă titlul "100 photos de la nature pour la liberté de la presse" şi costă 9,90 de euro.

×
Subiecte în articol: verde!