În cel mult o lună, România şi Bulgaria vor avea un sistem de avertizare în caz de tsunami în Marea Neagră, informează agerpres.ro. În ultimul mileniu în Marea Neagră au fost înregistrate în jur de 20 de cazuri de tsunami şi nu este exclus producerea acestui fenomen periculos şi în viitor, a anunţat, la Varna, profesorul Orlin Dimitrov de la Institutul Oceanografic de pe lângă Academia bulgară de Ştiinţe.
Savantul a precizat că timpul de reacţie depinde foarte mult de locul unde s-ar produce un eventual cutremur de mare intensitate. În cazul în care valul uriaş ar rezulta dintr-un seism cu epicentrul lângă oraşul bulgar Şabla, locuitorii acestei zone vor fi avertizaţi cu circa 10-15 minute înainte ca litoralul să fie lovit de tsunami, în timp ce locuitorii Varnei vor avea circa o oră. Dacă epicentrul ar fi însă lângă peninsula Crimeea, vor trece câteva ore înainte ca valul să lovească litoralul României şi cel al Bulgariei.
Sistemul de avertizare rapidă va permite ca această informaţie să fie comunicată tuturor instituţiilor responsabile pentru protecţia populaţiei în primele secunde după producerea cutremurului, a explicat profesorul Dimitrov.
Proiectul, în valoare de 6 milioane de euro, este realizat în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria de institutele de oceanografie din Constanţa şi Varna.