Deputaţilor şi s-au înjurat "româneşte". Iritaţi de faptul că liberalii au adus în plen bannere pe care scria "Anastase egal Fraudă" şi"80 nu e egal cu 170", pedeliştii au ripostat la rândul lor cu bannere.
Deputatul PDL Gelu Vişan, susţinut de colegul său Alin Popoviciu, a plasat lângă băncile PNL, după ce deputaţii liberali şi pesedişti s-au retras iar în semn de protest, bannere albe pe care scria "Sunt absent dar vreau diurnă". Opera lui Vişan, asistat din spate de Popoviciu, i-a iritat chiar şi pe colegii de coaliţie, UDMR spunând că e "inadmisibil" ce se întâmplă în Parlamentul României.
Singurul liberal rămas în sală, Mihăiţă Calimente, a luat un banner şi l-a proptit în faţa băncii liderului PDL Mircea Toader. Deputatul PDL Constantin Dascălu a luat bannerul şi a început să-l alerge pe Calimente cu el prin sală. Calimente l-a recuperat şi a început să-l alerge pe Dascălu, împingându-l uşor.
De aici conflictul a degenerat, cei implicaţI susţinând fiecare că celalalt l-a înjurat. "M-a înjurat. Româneşte. În interes naţional", s-a plâns Calimente, în timp ce Diaconu spune că nu l-a înjurat, dar recunoaşte că a aruncat cu băţul pe care era fixat bannerul după Calimente. Pe scurt, era nervos că liberalii, sub pretextul grevei, chiulesc. "Păi nu accept aşa ceva! Eu o viaţă întreagă asta am făcut. Am muncit de dimineaţa până seara. Când eram elev făceam 150 de zile pe vară la CAP. De aici am plecat şi am ajuns ceva în viaţă", s-a mândrit Dascălu.
După spectacolul de rigoare, toate bannerele au fost luate din sala de şedinţă, iar deputaţii Puterii au convenit că e musai nevoie de un cod de conduită, nu numai pentru deputaţi - singurii care s-au bătut şi înjurat până acum - dar şi pentru "invitaţi şi presă".
Ca o concluzie a avalanşei de contestaţii la adresasa, care a condus şi această bătălie a bannerelor, Robertei Anastase a închis subiectul fraudei la Legea pensiilor, indicând vinovatul: liberalul Mihai Voicu, secretar de şedinţă în seara votului.
"Fraudarea pensiilor, - dacă a fost făcută - a fost făcută de un singur om: Mihai Voicu, secretarul responsabil de numărarea voturilor puterii", a inventat Anastase atribuţii noi pentru secretarii de şedinţă.
Articolul 35 al Regulamentului arată că "Secretarii întocmesc lista înscrierilor la cuvânt, pe baza solicitărilor, în ordinea în care acestea au fost făcute; prezintă propunerile, amendamentele şi orice alte comunicări adresate plenului Camerei Deputaţilor, efectuează apelul nominal, consemnează rezultatul votului, ţin evidenţa hotărârilor adoptate, veghează la întocmirea stenogramelor şedinţelor plenului Camerei Deputaţilor, îl asistă pe preşedintele Camerei Deputaţilor în realizarea atribuţiilor ce îi revin şi îndeplinesc orice alte sarcini primite de la acesta sau de la Biroul permanent".
Prin cutumă, fiecare secretar numără voturile în partea de sală pe care o are în faţă, în acest caz, Voicu având în faţă jumătate de sală pe care Opoziţia o lăsase goală.
În urma incidentului, deputaţii UDMR au cerut o pauză de consultări, pe motiv că Parlamentul nu este locul în care să se consume astfel de momente. La rândul ei, Roberta Anastase a cerut chestorilor înlăturarea bannerelor din sală, timp în care parlamentarii Opoziţiei au decis să părăsească şedinţa.
Opoziţia a părăsit plenul Camerei Deputaţilor
În semn de protest faţă de menţinerea Robertei Anastase la şefia Camerei, Opoziţia a părăsit şi astăzi plenul Camerei Deputaţilor. Viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu, a precizat că formaţiunea sa va insista ca Roberta Anastase să nu prezideze şedinţa de plen a Camerei, având în vedere că este suspectată de fraudă.
Totodată, Nicolăescu a declarat că Anastase este secondată de doi secretari de şedinţă din partea aceluiaşi partid, ceea ce este neregulamentar.
Nicolăescu a acuzat, de asemenea, că preşedintele Traian Băsescu a venit marţi în Parlament solicitând un moratoriu, dar a vorbit, de fapt, în faţa unei "majorităţi iresponsabile şi toxice" şi nu avea în sală "opoziţia antinaţională".
Mai mult, Nicolăescu a criticat faptul că materialele PNL (bannerele şi fanioanele - n.r.) prin care se solicita demisia Robertei Anastase au fost mutate, ieri, din zona grupului, înainte de şedinţa comună în care preşedintele Traian Băsescu şi-a prezentat mesajul pe politică internă.
"Am rugat ieri (marţi - n.r.) ca toate materialele pe care le avem în partea de sală arondată grupului să rămână pe loc. Nu au rămas, a trebuit să ne ducem după ele să le punem la loc. Dacă vreţi să facem educaţie fizică, facem, dar nu cred că aveţi calitatea să ne spuneţi ce să facem. Rog să luaţi măsurile ca în sectorul arondat grupului nostru să nu se mai amestece nimeni, să nu vă bateţi joc şi de noi aşa cum vă bateţi joc de acest popor", a spus Nicolăescu, potrivit Mediafax.