x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alesii nu au renuntat la pensiile speciale

Alesii nu au renuntat la pensiile speciale

de Carmen Vintila    |    22 Iun 2005   •   00:00
Alesii nu au renuntat la pensiile speciale

Initiativa legislativa privind Statutul senatorilor si deputatilor a fost inregistrat la Biroul permanent al Camerei, iar pana pe 30 iunie parlamentarii vor putea depune amendamente la textul respectiv.
Potrivit noilor prevederi deputatii si senatorii vor putea beneficia din momentul in care textul va intra in vigoare de pensia provenita din sistemul public dar si de o pensie suplimentara pentru care au obligatia de a contrinui cu 5% din indemnizatia bruta lunara. Pensia din sistemul public de pensii cumulata cu pensia suplimentara nu poate depasi insa 80% din indemnizatia deputatului sau senatorului. De aceste prevederi vor beneficia si deputatii si senatorii al caror mandat a expirat anterior anului 2005, precum si demnitarii care cumuleaza functiile de executie cu mandatul de deputat sau senator. Pensiile suplimentare vor fi alimentate dintr-un fond comun al celor doua Camere constituit din cotizatii si va fi completat din incasarile extrabugetare si din economiile realizate la bugetele aprobate ale camerei si Senatului.

TRANSPORT GRATUIT. Alesii vor beneficia pe durata mandatului de transport intern gratuit pe liniile aeriene, fluviale si pe cale ferata.La sfarsitul mandatului, in cazul in care nu mai sunt alesi, deputatii si senatorii mai au dreptul la trei calatorii dus-intors pentru "efectuarea formalitatilor de lichidare". De asemenea, parlamentarii care vor face deplasari in tara vor beneficia de decontarea integrala a cheltuielilor "daca indeplinesc misiuni". Totodata alesii vor avea pasaport diplomatic pe perioada mandatului, inclusiv sotul, sotia si copii aflati in intretinere.

REGIM IN PROCES PENAL. Alesii vor putea fi trimisi in judecata pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau opiniile politice exprimate in timpul mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte. In caz de infractiune flagranta alesii vor putea fi insa retinuti si supusi perchezitiei.

DECES. In cazul in care un deputat sau un senator decedeaza in timpul mandatului, familia acestuia va primi un ajutor de deces egal cu doua indemnizatii nete lunare. Pe de alta parte, alesilor le este interzis sa-si foloseasca numele insotit de calitatea de deputat sau de senator in orice actiune publicitara privitoare la orice societate comerciala, financiara ori industriala sau altele asemenea cu scop lucrativ.

ABATERI DISCIPLINARE. Pentru fapte precum: incalcarea dispozitiilor privind indatoririle alesilor, nerespectarea Regulamentului, exercitarea abuziva a madatului sau comportament injurios sau calomnios la adresa unui parlamentar in sedintele de plen, parlamentarii pot fi sanctionati prin : atentionare, retragerea cuvantului, indepartarea din sala pe durata sedintei, avertisment sau interzicerea de a participa la lucrarile Camerei din care fac parte, pe o perioada de cel mult 30 de zile. In acest din urma caz, deputatul sau senatorul in cauza nu va beneficia de drepturile banesti si materiale ce i s-ar cuveni pe durata interzicerii participarii la lucrari. DREPTURI. Meseria de parlamentar, tot mai atractiva

×
Subiecte în articol: observator