x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alexandru Crisan, groparul UREX

Alexandru Crisan, groparul UREX

27 Apr 2004   •   00:00

Vizita ministrului Blanculescu la Rovinari nu a stopat protestele muncitorilor de la UREX. Angajatii au continuat si ieri greva, inceputa cu aproximativ zece zile in urma, dar nu au mai blocat soseaua.

GABRIELA MLADIN

O instanta a Tribunalului Gorj a respins, ieri, plangerea administratiei Uzinei de Reparatii UREX Rovinari prin care solicita sindicatelor plata unor despagubiri de 1,5 miliarde lei pentru fiecare zi de greva generala. Conducerea uzinei de reparatii a dat in judecata sindicatele, la solicitarea patronului Alexandru Crisan, considerandu-le responsabile de declansarea actiunilor de protest de la Rovinari. Liderul sindical Vasile Gosa a precizat insa in fata instantei ca greva muncitorilor reprezinta o miscare spontana, care nu implica sindicatele si care nu este decat o consecinta a situatiei grave in care se afla uzina. El a amintit de datoriile mari acumulate de UREX si faptul ca muncitorii nu au mai fost platiti de la inceputul anului. Presedintele completului de judecata, judecatorul Stelian Ulmet, a declarat cererea administratiei ca fiind ilegala, sindicatele nefiind obligate sa plateasca vreo despagubire.

Greva continua

Muncitorii de la Uzina de Reparatii UREX Rovinari au continuat si ieri greva, insa nu au mai blocat, ca de obicei, drumul european care face legatura intre Targu Jiu si Filiasi. Ei stau in curtea uzinei si sunt decisi sa nu se intoarca la lucru decat dupa ce patronul societatii, Alexandru Crisan, le va plati integral salariile restante din ultimele luni, a caror valoare totala se ridica la aproximativ 15 miliarde de lei. In urma interventiilor ministrului Blanculescu, muncitorii au primit cate 1,2 milioane de lei fiecare.

Nereguli la UREX

Primele concluzii ale controlului inceput vineri la UREX de Autoritatea Nationala pentru Control (ANC) sunt: „Exista indicii solide privind sustragerea de catre SC UREX SA Rovinari de la plata taxelor si impozitelor catre bugetul de stat, prin externalizarea ilegala a veniturilor, acesta fiind unul din motivele principale pentru care aceasta societate se afla intr-o situatie deosebit de critica", se spune intr-un comunicat inaintat de ANC condusa de Ionel Blanculescu. ANC a stabilit ca veniturile UREX erau transferate printr-un lant de societati comerciale, care pot fi considerate „firme capusa". Potrivit primelor verificari, UREX a platit firmelor respective comisioane cuprinse intre 5% si 39% din valoarea materialelor de aprovizionare, adica 93,4 miliarde de lei. Aprovizionarile de materiale din primele opt luni ale anului trecut se ridica la 315 miliarde de lei, majoritatea fiind efectuate prin firmele lui Crisan.

Datoriile UREX

UREX are datorii de 616 miliarde de lei si pierderi de 220 de miliarde de lei. Restantele includ contributia unitatii la asigurari sociale, contributia individuala a salariatilor la bugetul asigurarilor sociale de stat, contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate, contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate, contributia unitatii la fondul de somaj si contributia personalului la fondul de somaj. Uzina are datorii la multi distribuitori de utilitati, fiind chiar debransata de la reteaua de gaze.
×
Subiecte în articol: observator urex