x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alexandru Rafila ANUNȚĂ ce se va întâmpla cu certificatul COVID-19 după 1 februarie 2022

Alexandru Rafila ANUNȚĂ ce se va întâmpla cu certificatul COVID-19 după 1 februarie 2022

21 Ian 2022   •   09:55
Alexandru Rafila ANUNȚĂ ce se va întâmpla cu certificatul COVID-19 după 1 februarie 2022

Certificatul digital pentru COVID-19 expiră de la 1 februarie 2022 pentru persoanele care s-au vaccinat cu doza a doua în urmă cu peste 9 luni. Prin urmare, acestea trebuie să-și facă și doza booster, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a declarat demnitarul la Europa FM.

Totodată, el explică faptul că „Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”.

Rafila mai spune că pandemia se va termina în acest an.

„Istoria naturală a pandemiilor demonstrează că așa se întâmplă: cu cât transmisibilitatea unei tulpini crește, scade patogenitatea. Ceea ce se întâmplă cu această tulpină, Omicron, demonstrează că așa este și mi-e greu să cred că vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât Omicron. E posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută și atunci o să discutăm despre o manifestare de tip endemic, nu epidemic. Cred că anul 2022 va fi cel în care vom încheia această urgență mondială, globală, de sănătate publică”, a precizat ministrul.

×