x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alimentele bio, excluse de la plafonarea prețurilor: „Ne pun în aceeași categorie cu alcoolul"

Alimentele bio, excluse de la plafonarea prețurilor: „Ne pun în aceeași categorie cu alcoolul"

de Redacția Jurnalul    |    28 Oct 2024   •   16:45
Alimentele bio, excluse de la plafonarea prețurilor: „Ne pun în aceeași categorie cu alcoolul"

Asociația Operatorilor din Agricultura Ecologică - BIO România protestează că nu a fost invitată la consultările de la Ministerul Agriculturii. Spune că a aflat „pe surse" despre excluderea produselor bio de la plafonare.

„Asociația noastră și nici celelalte asociații care promovează agricultura ecologică nu am fost invitați la consultări la MADR, pentru a afla detalii privind modul cum se va realiza plafonarea adaosurilor comerciale la produsele alimentare românești. Aflăm alimentele bio românești sunt exceptate de la această plafonare a adaosului comercial, alături de vinuri și băuturi alcoolice! Adică alimentele bio sunt în aceeași categorie cu alcoolul! România rămâne originală în UE”, transmite asociația citată.

Asociația Operatorilor din Agricultura Ecologică - BIO România adaugă: „După ce în 2007 am fost singura țară membră UE care nu dădea subvenții fermierilor BIO, în 2015 am fost singura țară UE care a interzis acordarea subvențiilor pentru pășunile certificate BIO, iar acum, după ce alimentele bio au fost taxate din nou cu TVA, precum alimentele convenționale, adică 9%, iar sucul de cătină BIO cu miere de albine cu TVA 19%, precum alcoolul și băuturile carbogazoase, aflăm pe că alimentele bio nu vor beneficia de această plafonare pentru a avea un preț mai redus la raft”.

„Agricultura ecologică și alimentele bio sunt cele mai prietenoase cu mediul și cu sănătatea consumatorilor", subliniază asociația, cerând o mai bună implementare a directivelor europene.

(sursa: Mediafax)

Andreea Tobias, andreeat@mediafax.ro

Keywords:ALIMENTE, PLAFONARE, ASOCIAȚIE

×
Subiecte în articol: alimentele bio plafonare prețuri