x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alte două decese cauzate de gripa porcină. Numărul morţilor în România a ajuns la 10

Alte două decese cauzate de gripa porcină. Numărul morţilor în România a ajuns la 10

05 Dec 2009   •   00:00

Autorităţile române au anunţat, astăzi, alte două decese cauzate de infectarea cu virusul gripei porcine, ceea ce ridică la 10 numărul morţilor. Ministerul Sănătăţii a comunicat doar că persoanele decedate aveau şi alte afecţiuni asociate, fără însă a le specifica.



Totodată, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 133 cazuri noi de gripă cu virus A/H1N1 pandemic, totalul cazurilor înregistrate până în acest moment  fiind de 3.793, dintre care cele mai multe în municipiul Bucureşti - 39.

Până în prezent, Ministerul Sănătăţii a anunţat oficial zece decese cauzate de gripa porcină. Pe 23 noiembrie, un pacient din Rădăuţi infectat cu virusul gripal A/H1N1, care suferea şi de obezitate şi diabet, a decedat în ambulanţa care îl transporta la Iaşi. O zi mai târziu, Ministerul Sănătăţii a raportat un al doilea deces, la o femeie din Botoşani.

Sâmbătă, 28 noiembrie, a fost înregistrat cel de-al treilea deces, fără ca autorităţile să mai furnizeze date suplimentare, cum ar fi oraşul sau dacă pacientul suferea şi de alte afecţiuni asociate.

Autorităţile române au anunţat, miercuri, alte două decese cauzate de gripa porcină, fiind vorba despre o pacientă din Rădăuţi internată la Iaşi şi de un alt bolnav, care suferea şi de leucemie, iar joi a fost înregsitrat cel de-al şaselea deces cauzat de infectarea cu virusul gripal A/H1N1, la un adult care suferea şi de bronşită cronică.

Vineri, au fost înregistrate alte două decese, pacienţii suferind şi de obezitate, respectiv diabet.

Comitetul de Coordonare pentru Gripă a decis să nu mai facă publice datele personale ale pacienţilor decedaţi din cauza gripei porcine, cum ar fi vârsta, sexul şi localitatea unde s-a produs decesul.

"Această decizie a venit în urma difuzării/publicării, în ultima perioadă, a mai multor reportaje care au indus, nejustificat, un sentiment de nesiguranţă în rândul populaţiei, dar şi presiune asupra personalului medical. De asemenea, se impune protejarea drepturilor pacienţilor şi a familiilor lor, multe dintre acestea sesizând autorităţile în acest sens. Nu în ultimul rând, Ministerul Sănătăţii are datoria de a  evita expunerea medicilor la comentarii,  judecăţi şi atitudini  agresive din partea unor voci neautorizate din punct de vedere medical. Astfel de situaţii pot duce la demotivarea unor persoane care nu fac altceva decât să salveze vieţi şi să limiteze răspândirea virusului pandemic. Menţionăm că Ministerul Sănătăţii este singura autoritate care va prezenta date şi informaţii privind evoluţia îmbolnăvirirlor cu A/H1N1, iar acest lucru se va realiza zilnic, printr-un comunicat de presă difuzat la orele 12.00", au precizat reprezentanţii ministerului.

Mediafax

×
Subiecte în articol: observator