N-am premeditat apariţia unei cărţi. Am început la 14 aprilie, anul trecut, să postez pe un blog esenţializări ale unor lecturi care m-au transformat, câteva experienţe interioare, preocupări legate de tripla interogaţie: Cine suntem, de unde venim şi încotro ne îndreptăm? Târziu, după vreo 200 de postări, a mijit pe sub chelia în devenire ideea reasamblării temelor într-un sens coerent. Apoi, întâlnirea cu Editura Rao a închis cercul. Astăzi sunt mulţumit. Cartea s-a vândut în 8.000 de exemplare în trei săptămâni, semn că există o masă critică de cititori interesaţi de esoterism.
● La un moment dat, în carte, spui, povestind un episod, "mi s-a întâmplat într-un an, din viaţa cealaltă (înainte de 1989)". Ce ai vrut să spui cu asta?
Înainte trăiam exclusiv ca persoană, crispat de trecerea timpului, afectat de suma iluziilor clasice: bani, putere, succes. Apoi am murit şi am renăscut ca fiinţă, răbdător şi tolerant, căci acum ştiu că suntem cu toţii zămisliţi după chipul şi asemănarea Domnului, parte femeiască şi parte bărbătească. Putem reduce întreaga umanitate la cuplul primordial, la Adam şi Eva, deci aparţinem cu toţii poporului numit umanitate. Suntem, în fiinţă, Unu. În persoană, mă simţeam singur şi într-o ostilitate cvasipermanentă cu restul lumii. În fiinţă, trăiesc uimirea contemporaneităţii cu Dumnezeu!
● Când ai început să te simţi atras de esoterism?
În valuri. Primul s-a spart de colţurile tâmplei între 14 şi 20 de ani. M-am speriat atunci şi, ca să mă lecuiesc de temeri şi obsesii, am virat-o brusc către superficialitate, unde m-am simţit excelent până am capotat, până când m-am împiedicat cu stângul de dreptul. Competenţele mi-au dispărut şi m-am trezit gol şi ruşinat ca Adam ieşit din infinitul spiritului şi intrat în efemeritatea materiei. Am început să-mi caut din nou sensul pe care l-am regăsit exact acolo unde renunţasem cu 15 ani în urmă.
● A existat cineva care a declanşat acest interes sau ai avut dintotdeauna predispoziţia care în timp s-a accentuat?
Întotdeauna se întâmplă aşa: "când discipolul e pregătit, apare şi Maestrul!".
● Te-a minunat ceva în mod deosebit citind despre esoterism, istorii ale religiilor, ocultism?
Da. Uimirea a fost după ce am parcurs importantele religii, că povestea este aceeaşi, a eliberării din iluzia formelor şi întoarcerea către Sine. În centrul fiecărui cerc se află Principiul Generării, un alt nume atribuit Raţiunii Supreme.
● Când ai aflat din scrieri că leagănul civilizaţiei actuale ar fi în Carpaţi?
Păi, după ce l-am citit pe Densuşianu, apoi au urmat câteva studii şi lecturi din istoricii greci Strabon şi Herodot. În 1923, un colectiv de antropologi şi istorici americani a cartografiat fostele regiuni ale Imperiului Tracic, considerând că istoria civilizaţiei aşa cum o cunoaştem noi începe cam de pe aici. Mărturie stă efigia Lupului pe care o regăsim ulterior la Roma - Romulus şi Remus hrăniţi de lupoaică -, dar şi în dimensiunea nordică, cu precădere în Scandinavia, precum şi în Orient.
● Spui că nu suntem un neam de traistă, aşa cum ne cred unii şi cum ne credem mulţi dintre noi. Şi că în curând România va renaşte spiritual. Când oare, că nimic nu lasă de înţeles că miracolul ăsta se va petrece curând.
Schimbarea de paradigmă se întâmplă când majoritatea celor care gândesc înţeleg sensul existenţei şi legile universale. Vom accelera procesul când copiii vor învăţa, la şcoală, să devină oameni, şi nu piese de schimb ale sistemului, şi când - asemeni vârstei de aur a umanităţii, în antichitate - accentul va fi pus pe cunoaştere! Popularizarea predicatelor fizicii cuantice ne va face să înţelegem în sfârşit fundamentul ştiinţific al tuturor religiilor serioase!
● Eşti preocupat de zona mitologiilor şi basmelor româneşti. Care basm te-a impresionat cel mai mult?
Toate ascund un tâlc minunat, o taină a umanităţii. Vă rog să accesaţi lucrările Editurii Vaestala Saecolulum, unde sunt grupate admirabil miturile şi legendele româneşti. Cel mai mult m-a încântat cuplul primordial Fârtache-Nefârtache, adică Dumnezeu şi Diavolul înainte de cădere, care construiau lumile aşa: primul din duh şi lumină, al doilea din materie şi întuneric. Interesant este faptul că această legendă stă la baza fondării unor ordine iniţiatice din Occident. Şi iată o dovadă în plus că aici s-a aprins prima scânteie!
● Ai discuţii cu tinerii pe teme legate de spiritualitate, de esoterism. Sunt ei atraşi de aceste zone sau doar curioşi?
Din ce în ce mai mult. Ei ştiu azi ce noi încă ne sfiim să recunoaştem! Lumea de mâine este a lor!
● Cum percepe fiica ta aceste domenii? Discutaţi pe teme fundamentale?
Nu prea. Orizontul ei de interes se întinde momentan pe alte meleaguri de gândire... E mititică!
● Simţi uneori, aşa cum mulţi mărturisesc, prezenţe nevăzute în preajmă? Celor mai mulţi le e frică, spun "Tatăl nostru" şi fac semnul crucii. Tu cum reacţionezi?
Trebuie să admitem că şi noi suntem într-un procent foarte mare în nevăzut. Trăirile, gândurile nu se percep în universul concret ca prezenţe fizice, dar asta nu înseamnă că nu există. De unde venim când ne naştem? Şi unde ne ducem după moarte? Sigur, unii trec pe la OTV, dar majoritatea pleacă în nevăzut. Ochiul fizic nu percepe dincolo de roşu şi violet, dar asta nu înseamnă că infraroşul şi ultravioletul nu există. Bun, şi acum să-ţi răspund cum reacţionez. Când simt că nu sunt singur acolo unde mă aşteptam să fiu, creez o stare de vibraţie armonioasă şi atunci sunt convins că dacă entităţile respective sunt malefice vor pleca. E ca şi cum inviţi un manelist la Festivalul "George Enescu". Are două posibilităţi: ori pleacă imediat, ori până la sfârşitul concertului se converteşte de la cicalacacikicea la Oda Bucuriei!
● Cum îţi ţii sub control părţile întunecate?
Înţelegându-le şi apoi refuzându-le pe sistemul: "Libertatea nu este de a alege între bine şi rău, ci de a refuza răul!".
● Ai făcut hipnoză, ai făcut meditaţie, ţi-ai părăsit vreodată trupul? Cum a fost?
Răspunsul este da!
● Am înţeles, nu vrei să spui mai mult. Dar ai găsit răspunsul la întrebarea de ce atâţia copii mor violent, în accidente rutiere sau de boli necruţătoare? Ce greşeli au făcut aceste suflete să plece aşa? Se spune că ispăşesc păcatele strămoşilor. Se bazează asta pe o teorie sau e o simplă poveste de adormit... copiii?
Nu... lucrurile sunt foarte bine explicate în religiile brahmanice şi budiste, în esoterismul gnostic şi în tratatele unor mari spirite, precum Gerard Encausse (Papus). Vă recomand pentru o mai bună înţelegere cartea "Reîntruparea scrisă", de Papus.
● Cum se împacă religia cu ştiinţele oculte? Ai încercat să-ţi dai în bobi, să ghiceşti în cafea?
Există ştiinţe oculte şi obscurantism. Există fundament teologic, filosofic şi ştiinţific care sistematizează nevăzutul şi un areal stupid de superstiţii şi temeri infantile. În acest domeniu vor coexista întotdeauna maeştri şi impostori, figuri sublime şi şarlatani. Am cunoscut ambele faţete, aşa că vă reamintesc povaţa Mântuitorului: "Judecaţi pomul după roadele pe care le dă!".
● Eşti bun prieten cu Mircea Badea, care-mi pare mai sceptic, mai pragmatic. Cum priveşte el pasiunea ta pentru esoterism?
Nu ştiu... cred că indulgent, amuzat şi uneori atent. Dar te contrazic, Mircea nu este o fire pragmatică, ci un idealist sublim. De aceea îl iubesc atât de mult!
● Ţi-ai făcut o meserie din pasiunea ta pentru esoterism. E şi profitabilă?
Depinde ce înţelegem prin profit. Pentru mine este!