Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a anunţat sămbătă seară la emisiunea lui Stelian Tănase de la Realitatea TV propunerile sale pentru posturile de ambasador la Washington şi Londra: Iulian Buga, fost ambasador in Olanda, şi Adrian Vieriţă, fost ambasador in Germania.
Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a anunţat sămbătă seară la emisiunea lui Stelian Tănase de la Realitatea TV propunerile sale pentru posturile de ambasador la Washington şi Londra: Iulian Buga, fost ambasador in Olanda, şi Adrian Vieriţă, fost ambasador in Germania, şi in prezent secretar de stat in MAE, cel pe care fostul ministru de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, il voia in locul său după ce a fost forţat să demisioneze in urma scandalului legat de arestarea a doi muncitori romăni in Irak.
Posturile de ambasador la Washington şi Londra sunt funcţii-cheie in angrenajul diplomatic romănesc. Preşedintele Băsescu ii voia in aceste posturi pe Sever Voinescu la Washington şi Traian Ungureanu la Londra. Ambii au fost criticaţi de presă că au fost desemnaţi de şeful statului pentru aceste posturi, deoarece ar fi scris comentarii favorabile lui Băsescu şi sunt printre apropiaţii săi.
BUGA ŞI CENZURAREA UNUI JURNALIST OLANDEZ. Iulian Buga a fost implicat intr-un scandal in perioada cănd era ambasador in Olanda, in perioada 2001-2006. El a trimis in ţară in timpul guvernării PSD o notă prin care se cerea in spiritul unei epoci apuse contracararea unor dezvăluiri publicate de ziaristul olandez Olaf Tempelman in cotidianul De Volkskrant. Ziaristul olandez, care era la acea vreme la Bucureşti, a fost chemat de oficialităţi pentru a i se atrage atenţia că nu scrie cum trebuie. Intălnirea a avut loc la Ministerul de Interne de la Bucureşti şi a provocat scandal in Olanda. Iulian Buga a fost acuzat la acea vreme in presa romănească de "mentalităţi comuniste".
PRINTRE CONTURILE LUI CEAUŞESCU. Adrian Cosmin Vieriţă a debutat in diplomaţie in martie 1987, ocupănd un post de ataşat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, adică in perioada comunistă şi atunci cănd in diplomaţia ceauşistă se intra foarte greu, deoarece MAE devenise o anexă a Securităţii, conform mărturiilor lui Ion Mihai Pacepa, Mircea Răceanu şi Liviu Turcu. Este fiul lui Valeriu Vieriţă, director adjunct la Direcţia valutară in perioada 1975-1984 şi numit de Ion Iliescu in 1991 ambasador la Roma, unde a avut nişte probleme. Astăzi este un prosper om de afaceri. Ambii ambasadori şi-au făcut cariera in timpul PSD. Vieriţă senior a fost coleg in structurile comuniste cu Theodor Stolojan, actualul lider al PLD, dar şi cu preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu.
Preşedintele şi premierul, acord final
Cioroianu a spus că a trimis la Cotroceni propunerile incă din7 iunie. Pentru a fi numiţi, cei doi trebuie să treacă prin procedurile legale. Adică să fie acceptaţi de preşedinte după ce au primit acordul premierului. Apoi trebuie să treacă testul din Comisia parlamentară de politică externă, acolo unde votul este consultativ. Preşedintele nu a precizat incă dacă este de acord cu numirea celor doi.
Citește pe Antena3.ro