x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bomba de la Piatra Neamţ a fost DEZAMORSATĂ! SRI: Explozia s-ar fi produs în momentul rulării vehiculului. Efectul ar fi fost devastator

Bomba de la Piatra Neamţ a fost DEZAMORSATĂ! SRI: Explozia s-ar fi produs în momentul rulării vehiculului. Efectul ar fi fost devastator

11 Ian 2013   •   08:46
Bomba de la Piatra Neamţ a fost DEZAMORSATĂ! SRI: Explozia s-ar fi produs în momentul rulării vehiculului. Efectul ar fi fost devastator
UPDATE 11:50 - Bomba de la Piatra Neamţ a fost dezamorsată de pirotehnişti. "Din punctul de vedere al SRI riscul a fost diminuat şi ameninţarea îndepăratată. În urma desprinderii acestui colet de către pirotehnici, această capsă detonantă a fost separată de exploziv. Acesta era sub maşină, iar explozia s-ar fi produs în momentul rulării vehiculului. Efectul ar fi fost devastator. Din fericire, acest eveniment a fost rezolvat de pirotehnişti", a declarat Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI.

UPDATE 11:00
- Echivalentul explozibilului găsit sub maşina lui Bogdan Mararu este de 5,5 kilograme de trinitrotoluen (TNT), iar o eventuală deflagraţie ar fi avut loc pe o suprafaţă de 350 de metri, potrivit unor surse judiciare, citate de Antena3. Maşina sub care s-a găsit explozibilul se afla la 1,5 metri de blocul de propietarul vehicului, mai spun sursele citate. Şase pesoane au fost duse la audieri la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Neamţ.

UPDATE 09.55
- Operaţiunea de dezamorsare a bombei a început. Bomba conţine circa 1 kg de C4, explozibil foarte puternic folosit de obicei de către armată. "Acest exploziv C4 este un exploziv plastic de putere foarte mare", a declarat Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI. Potrivit România TV, planul de aruncare în aer a lui Bogdan Mararu ar fi fost conceput de către clanul condus de Puiu Mironescu în noapte de Revelion. Iniţial, a fost luată în calcul împuşcarea lui Mararu, dar la final s-a decis folosirea unei bombe. Maşina urma să sară în aer atunci când roţile se puneau în mişcare.

...................

Trei persoane au fost prinse în flagrant în timp ce amplasau un pachet suspect sub maşina fratelui interlopului Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010. Poliţia spune că este vorba despre o bombă care conţine un kilogram de exploziv militar de tip C4. Atentatul a avut loc în municipiul Piatra Neamţ. Zona a fost evacuată, iar geniştii dezamorsează bomba.

"La data  de 11.01.2013,  procurorii  D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Neamt, împreună cu ofiţeri de politie judiciară din cadrul  BCCO Bacau şi SCCO Neamţ, au  depistat, in flagrant delict, 3 învinuiţi, membri ai unei grupări specializate în săvârşirea de infracţiuni de violenţă -  omor calificat,  distrugere calificată şi acte de terorism. In sarcina învinuiţilor se  retine că, sub coordonarea liderului grupării, învinuitul P.D., de 43 de ani, au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub un autoturism, in vederea suprimării vieţii părţii  vătămate B.M., proprietarul autoturismului. Din primele verificări, a rezultat că dispozitivul artizanal conţinea cantitatea de aproximativ 1 kilogram substanţă explozivă, probabil C4, iar detonarea urma a fi realizată mecanic. Membrii gruparii  intenţionau să distrugă prin incendiere şi două spaţii comerciale, amplasate pe raza municipiului Piatra Neamţ, aparţinând altor două părţi vătămate, activitaţi care nu s-au realizat, urmare a intervenţiei organelor de urmărire penală", se arată în comunicatul DIICOT.

Comisarul şef Paul Tablan, inspectorul şef al IPJ Neamţ a declarat, pentru Agerpres, că persoana vizată de pachetul cu exploziv este Bogdan Mararu (37 ani), fratele lui Gheorghiţă Mararu (32 ani), ucis cu mai multe focuri de armă într-o cafenea din Piatra Neamţ, pe 14 noiembrie 2010.

Potrivit inspectorului şef al IPJ Neamţ, cei trei suspecţi sunt din Târgu Ocna, judeţul Bacău dar mai este vizată şi o a patra persoană care are calitatea de instigator, şi care încă nu a fost prinsă.

"I-am prins în flagrant în jurul orei 02.30 pe cei trei şi i-am reţinut. Îi aveam în vizor de mai multă vreme în acest caz. Nu ştim încă ce material exploziv este, c4 sau trotil dar nici nu vom putea spune pentru că aşa este ancheta. Aşteptăm geniştii de la Bucureşti care urmează să dezamorseze încărcătura explozivă. Aşteptăm concluziile specialiştilor, nu au ajuns specialiştii de la Bucureşti. Din declaraţiile luate de la cei prinşi în flagrant şi din indicii, pentru că i-am supravegheat, este vorba de material exploziv", a declarat inspectorul şef al IPJ Neamţ.

Potrivit acestuia, locatarii blocului în faţa căruia se află maşina şi în care stă şi Bogdan Mararu au fost evacuaţi iar perimetrul este asigurat.

Cei trei suspecţi au vârste cuprinse între 26 şi 30 de ani.

În 14 noiembrie 2010, Gheorghiţă Mararu, lider al lumii interlope nemţene, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamţ, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române Petre Tobă şi a secretarului de stat Dan Fătuloiu.


×