x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANA: "Sentinţele neprivative de libertate contribuie decisiv la reintegrarea şi reabilitarea consumatorilor de droguri"

ANA: "Sentinţele neprivative de libertate contribuie decisiv la reintegrarea şi reabilitarea consumatorilor de droguri"

de Agerpres    |    28 Mar 2012   •   14:30
ANA: "Sentinţele neprivative de libertate contribuie decisiv la reintegrarea şi reabilitarea consumatorilor de droguri"

Sentintele neprivative de libertate, ca alternative de tip justitie terapeutica, sunt solutiile care, pe termen mediu si lung, contribuie decisiv la reintegrarea si reabilitarea consumatorilor de droguri, se arata intr-un proiect al Agentiei Nationale Antidrog (ANA), intitulat "Crearea sistemului national integrat privind reabilitarea consumatorilor de droguri care au comis infractiuni".

"In acest context, trebuie inteles faptul ca sentinta neprivativa de libertate nu reprezinta o modalitate de a evita pedeapsa, ci este un mecanism cu rol motivator in procesul de reintegrare sociala a consumatorilor de droguri care au savarsit infractiuni", se precizeaza intr-un comunicat al ANA.

Conform ANA, daca in mod traditional consumatorii dependenti de droguri erau deferiti sistemului de justitie penala, cu timpul s-a ajuns la concluzia ca inchisoarea nu constituie cea mai eficienta solutie, fiind propuse alternative la pedeapsa cu inchisoarea care pot fi oferite consumatorilor de droguri condamnati si care acopera o serie de sanctiuni.

Acestea au rolul de a intarzia aplicarea pedepsei privative de libertate sau de a o inlocui. De asemenea, in urma analizei legislatiei si politicilor publice in materie se poate observa ponderea si eficienta crescuta a sistemelor ce opereaza cu alternativele la sentinta privativa de libertate de tipul includerii consumatorilor de droguri care au savarsit infractiuni in sistemul integrat de asistenta medicala, psihologica si sociala, mai precizeaza ANA.

Ministerul Justitiei apreciaza, intr-un comunicat pe aceeasi tema, ca valoarea adaugata a acestui proiect consta in dezvoltarea in sectoarele 3 si 5 ale Capitalei a unui model de lucru in parteneriat intre judecatori, procurori, politisti, consilieri de probatiune, medici si specialisti ai ANA, in cazul consumatorilor de droguri care sunt cercetati sau au savarsit infractiuni de furt calificat si talharie.

Reprezentantii Directiei de Probatiune din cadrul ministerului au participat, in calitate de parteneri, la conferinta organizata de ANA la incheierea proiectului.

Proiectul a fost finantat de Ambasada Olandei la Bucuresti, prin Programul de proiecte pre-aderare MATRA MPAP 2009, si a fost implementat in perioada 1 ianuarie 2010 - 31 martie 2012 de Agentia Nationala Antidrog in colaborare cu Ministerul Justitiei - Directia de Probatiune, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Administratia Nationala a Penitenciarelor, Institutul National al Magistraturii, Inspectoratul General al Politiei Romane si Serviciul de Probatiune din Olanda.

×