x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANAF șterge datorii fiscale, dar pregătește controale draconice

ANAF șterge datorii fiscale, dar pregătește controale draconice

de Andreea Stroe    |    13 Mai 2015   •   23:44
ANAF șterge datorii fiscale, dar pregătește controale draconice

Noul proiect de lege care prevede ștergerea datoriilor pe care le au la ANAF românii care au primit decizii de impunere pentru contribuții de sănătate, diurne, drepturi de autor sau activități independente a trecut de Guvern și intră în Parlament pentru dezbatere. Generozitatea Guvernului este una strict pragmatică.

Așa cum spunea chiar premi¬erul Victor Ponta, sunt pe rol prea multe procese care costă Executivul mai mult decât suma ce ar urma recuperată. Iar anomalii au fost destule, cum ar fi plata unor biruri care depășeau venitul în sine impozitat.
Concret, de la 1 iunie, ANAF va lua la puricat toate PFA-urile pentru a lămuri dacă în cadrul acestora nu cumva activitățile care au fost declarate indepen¬dente sunt în fapt dependente. Care ar fi diferența? Nivelul de impozitare mai mare la activită¬țile dependente decât la cele independente -birurile în cazul celor dependente ajungând până la 50% din venitul brut. Profe-sorul Mircea Coșea spune că noua lege îi va dezavantaja pe cei care și-au achitat deja dato¬riile, pentru că actele normative nu stipulează clar reglarea sumelor restante cu cele deja achitate în avans. În viziunea sa, „măsura pare să fie creată pentru cineva anume, și acelea sunt marile companii farmaceu¬tice. Suspectez că amnistia îi va avantaja pe unii care au deja probleme datorate incapacității Ministerului Sănătății de a regla prețul medicamentelor”. Există într-adevăr situaţii precum farmaciştii salariaţi unde, deşi nu sunt proprietari pe farmacii ci sunt angajaţi ai unor lanţuri, cu orar fix de lucru, au fost plătiţi pe PFA sau PFI.
 

×
Subiecte în articol: anaf