Debitele râurilor vor fi în creştere din cauza efectului combinat al precipitaţiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării, însă formaţiunile de gheaţă prezente pe majoritatea râurilor, cu excepţia râurilor Vişeu, Iza Tur, Crasna, Barcău, Crişuri şi cele din Banat, vor fi în diminuare şi restrângere, relevă datele Administraţiei Naţionale 'Apele Române' (ANAR).
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub Cotele de Atenţie.
Potrivit ANAR, pe râul Bistriţa, amonte de acumularea Izvorul Muntelui, pe sectorul viaduct Poiana Largului până în amonte de puntea Dreptu, fenomenul de zăpor (aglomerări de gheţuri) se restrânge. În acest moment, a ajuns la o lungime totală de 10 km, iar grosimea gheţurilor s-a diminuat până la circa 4 metri.
"Pe circa 40% din tronsonul de râu au apărut ochiuri de gheaţă şi canal dezgheţat cu lungimi de până la 5 metri. Parţial, nivelul gheţurilor este coborât pe mijlocul albiei. În amonte, râul curge liber cu gheaţă la mal. În prezent, debitul râului Bistriţa este sub debitul mediu lunar (15,5 mc/s), la staţia hidrometrică Frumosu şi poate fi în creştere, datorită evoluţiei pozitive a temperaturilor", menţionează comunicatul ANAR.
Situaţia este monitorizată 24 de ore din 24 de către echipele de specialişti ai Apelor Române şi ISU. Populaţia este informată permanent asupra evoluţiei situaţiei, iar autorităţile sunt pregătite să acţioneze pentru gestionarea unei eventuale situaţii de urgenţă, precizează ANAR.
Pe fondul temperaturilor ridicate, în acest moment este asigurată scurgerea apei prin masa gheţii, fără probleme asupra cursului de apă. Acest proces lent de restrângere a gheţurilor va continua pe fondul temperaturilor pozitive pe timpul zilei (5-7 grade) şi a temperaturilor negative pe timpul nopţii (între -2 şi -3 grade Celsius).
ANAR precizează că volumele de apă necesare alimentării cu apă a populaţiei sunt asigurate în totalitate, rezerva existentă în acumulări fiind în jur de 3 miliarde metri cubi. Specialiştii Apelor Române acţionează conform programelor de exploatare pe timp friguros, fiind asigurat accesul la toate barajele şi prizele de apă de la nivelul subunităţilor ANAR.