x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ancheta - "Gorila" lui Csibi cere translator

Ancheta - "Gorila" lui Csibi cere translator

02 Oct 2004   •   00:00
Ancheta - "Gorila" lui Csibi cere translator

Omul de afaceri Csibi Istvan si locotenentii acestuia, Robert Tanko si Danut Carlescu, au aflat ieri, oficial, de la PNA acuzatiile ce le sunt aduse. Ei sunt cercetati pentru ca au fraudat bugetul de stat cu cateva sute de miliarde de lei.

ION ALEXANDRU

"Inainte de a fi adus la Bucuresti, pentru audieri, Istvan formulase o cerere de recuzare a anchetatorilor, sustinand ca el trebuie cercetat in Capitala. In conditiile in care el a fost adus in Bucuresti pentru audieri, la PNA, cererea lui nu ar mai avea obiect. Cu toate acestea, PNA trebuie sa se pronunte asupra acestui aspect procedural, astfel ca audierea a fost amanata pentru luni", au precizat surse judiciare. Astfel, Csibi Istvan ramane in detentie la Bucuresti pana la inceputul saptamanii viitoare.

NEM TU DOM ROMANIAYI. In timp ce omul de afaceri va comparea, luni in fata procurorilor anticoruptie, unde va raspunde acuzatiilor ce i se aduc, "mana sa dreapta", Robert Tanko, nu accepta sa fie audiat decat in prezenta unui translator de limba maghiara, deoarece nu stie romana. Cei trei, impreuna cu cinci avocati, sunt cercetati de mituirea unor persoane cu functii de conducere si control, transferarea de sume importante de bani in "paradisuri fiscale, spalare de bani, evaziune fiscala si constituirea unui grup criminal organizat.

Procurorii anticoruptie au stabilit ca, in calitate de administrator al unei firme din cadrul holdingului Neptun (coordonat si dirijat de Csibi Istvan), Danut Carlescu a constituit si pus la punct un plan de fraudare a bugetului de stat cu peste 300 de miliarde de lei prin afaceri cu alcool. Carlescu a fost arestat ieri, instanta admitand astfel cererea procurorilor anticoruptie.

ARESTARE

Comisarul-sef al Garzii Financiare Harghita, Moise Flueras, a fost aresta ieri pentru infractiuni de coruptie in legatura cu omul de afaceri Csibi Istvan, respectiv pentru luare de mita, abuz in serviciu, folosirea, pentru sine sau pentru altul, a informatiilor detinute in virtutea functiei, in scopul obtinerii unor foloase materiale necuvenite, el primind importante sume de bani si bunuri. Potrivit PNA, in perioada 1999-2003, Moise Flueras l-ar fi sprijinit pe Csibi Istvan sa obtina venituri ilicite, de aproape 300 de miliarde de lei, prin fraudarea bugetului de stat. Flueras i-ar fi furnizat lui Csibi Istvan o serie de informatii in legatura cu eventuale controale ale institutiilor abilitate la societatile comerciale patronate sau administrate de acesta, iar uneori chiar a interzis angajatilor din subordine sa verifice firmele respective. De asemenea, Flueras ar fi primit lunar sume de bani (intre cinci si sase milioane de lei) de la Csibi Istvan, bani care ar figura in listele de plata ale omului de afaceri.
×
Subiecte în articol: observator istvan csibi istvan csibi