x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anchetă închisă

Anchetă închisă

de Violeta Fotache    |    19 Iun 2009   •   00:00
Anchetă închisă
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional

Acuzat de implicare în uciderea a patru dintre cele şase persoane omorâte în timpul mineriadei de la 13-15 iunie 1990, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a fost ieri scos de sub urmărire penală în acest dosar. Pe motiv de nelegalităţi comise de anchetatori.



Procurorii Parchetului instanţei supreme au decis scoaterea de sub urmărire penală a fostului preşedinte Ion Iliescu în dosarul privind mineriada, din aceleaşi motive ca şi în cazul Revoluţiei, unde fostul şef al Secţiei Parchetelor Militare, generalul Dan Voinea, a comis o serie de nelegalităţi. Totodată, pentru anumite infracţiuni, procurorii au dispus încetarea procesului penal ca urmare a faptului că a intervenit prescripţia.

ILEGALITĂŢI ALE ANCHETATORILOR

Ion Iliescu a fost scos de sub urmărire penală pentru propagandă de război şi tratamente neomenoase (deoarece lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii), pentru genocid (întrucât fapta nu există) şi pentru complicitate la tortură (întrucât fapta nu era prevăzută de legea penală la momentul săvârşirii acestora). Ion Iliescu a mai fost acuzat de alte trei infracţiuni: distrugere, favorizarea infractorului şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de supunere la rele tratamente. Pentru acestea, procurorii au dispus încetarea urmăririi penale, deoarece a intervenit prescripţia răspunderii penale. "Menţionăm că nici în cuprinsul rezoluţiei, nici în cuprinsul vreunui alt act procesual sau procedural nu sunt menţionate în concret faptele pentru care este învinuit Ion Iliescu, fiind indicat doar textul legal care încriminează faptele. Deşi i-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea la data de 24 mai 2006 (la aproape un an de la momentul începerii urmăririi penale), învinuitul Ion lLiescu a fost audiat o singură dată, având însă calitatea de martor, la data de 10 mai 1999", motivează procurorii. Ba chiar se arată că la momentul începerii urmăririi penale (9 iunie 2005) deja intervenise prescripţia pentru două dintre infracţiunile de care era acuzat Ion Iliescu. Prin aceeaşi rezoluţie motivată, dată în dosarul 175/P/2008 de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul Instanţei Supreme, s-a dispus fie scoaterea de sub urmărire penală, fie încetarea urmăririi penale şi faţă de Virgil Măgureanu - fost şef al SRI, Mihai Chiţac - fost ministru de Interne, Victor Athanase Stănculescu - fost ministru al Apărării ş.a. Fostul preşedinte a declarat încă din 2007 că urmărirea lui penală este act eminamente politic şi fără temei juridic.

×
Subiecte în articol: observator