
Într-o declarație pentru MailOnline, cele patru femei au transmis că sunt „în stare de șoc” și se simt „retraumatizate” de decizia României, pe care o consideră influențată de administrația Trump. Ele cer guvernului britanic să intervină urgent pentru a se asigura că Tate va fi adus în fața justiției în Marea Britanie.
Presiuni politice pentru ridicarea restricțiilor
Potrivit BBC, Andrew și Tristan Tate au părăsit România în dimineața zilei de 27 februarie, decolând de pe Aeroportul Băneasa spre Florida, SUA. Decizia vine după ce oficiali din administrația Trump ar fi făcut presiuni asupra autorităților române pentru ridicarea restricțiilor de călătorie impuse celor doi frați, acuzați de trafic de persoane, viol și constituirea unui grup infracțional organizat.
Surse citate de Financial Times susțin că Richard Grenell, emisar special al fostului președinte Donald Trump, s-a întâlnit cu ministrul de Externe al României pentru a discuta acest caz, solicitând returnarea pașapoartelor fraților Tate.
Reacția avocaților victimelor
Matthew Jury, avocatul femeilor care îl acuză pe Tate, a criticat dur decizia României și a cerut Regatului Unit să intervină pentru extrădarea acestuia.
„Faptul că guvernul britanic nu a luat măsuri pentru a preveni acest lucru este îngrijorător. Acum există riscul major ca procesul penal din România să fie compromis, iar Tate să folosească această oportunitate pentru a intimida victimele și a-și continua propaganda misogină”, a declarat avocatul.
România: Ancheta continuă, dar frații Tate pot călători
Frații Tate au plecat joi la ora cinci dimineața din România direct în Florida cu un avion privat de pe aeroportul Băneasa. Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a transmis că ancheta împotriva lui Andrew și Tristan Tate nu a fost închisă și că aceștia trebuie să revină în România la o dată stabilită, cel mai probabil la sfârșitul lunii martie.
Dacă nu vor respecta obligațiile impuse de justiția română, măsura controlului judiciar ar putea fi înlocuită cu detenția preventivă.

DIICOT precizează că fraților Tate li s-a respins cererea de ridicare a controlului judiciar în dosarele în care sunt cercetați, dar a fost admisă cererea privind modificarea obligației de a nu părăsi România.
„Cu privire la doi inculpați, persoane cu dublă cetățenie, americană și britanică, aflate sub măsura controlului judiciar în cadrul dosarelor penale în care sunt cercetați de către procurorii DIICOT – Structura Centrală, facem următoarea precizare: cererea de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar a fost respinsă, aceasta fiind menținută în ambele dosare în care se efectuează urmărirea penală”, arată DIICOT.
Pe de altă parte, a fost admisă cererea privind modificarea obligației impuse inculpaților de a nu părăsi România.
Celelalte obligații au fost menținute de către procurorii DIICOT, inclusiv cea referitoare la prezentarea în fața organelor judiciare la fiecare chemare, cu atenționarea că încălcarea cu rea-credință a obligațiilor ce le revin poate conduce la înlocuirea controlului judiciar cu o măsură preventivă de libertate superioară.
Reacția lui Andrew Tate
Într-o postare recentă, Andrew Tate a sugerat că dosarul său în România ar putea fi închis, afirmând: „Patriarhatul s-a întors” și reiterând ideea că femeile nu ar trebui să aibă drept de vot.
Rămâne de văzut cum va evolua cazul în următoarele luni și dacă autoritățile britanice vor lua măsuri pentru extrădarea lui Andrew Tate în Regatul Unit.