„Astfel, toate spitalele importante care au deficit de medici, asistente și infirmieri vor putea face rapid angajări. Ministerul Sănătății are în acest an un buget cu peste 40% mai mare decât în 2023, deci nu este vorba de vreo problemă financiară”, a spus premierul.
Acesta susține că, în această lună, au fost alocate circa 6,6 miliarde de lei, cu care au fost închise datoriile pe anul trecut din sistemul sanitar, asigurând și cheltuielile curente pe luna ianuarie, pentru medicamente și servicii medicale.
„Însă, fiecare angajare trebuie să se reflecte, în mod concret, în servicii mai bune pentru pacienți, un plus de empatie și de responsabilitate. Este valabil și pentru medicii de familie. Bani avem, dar corect este să-i plătim mai bine pe medicii care muncesc serios! Adică serviciile prestate efectiv să primeze în fața plății pe liste de pacienți, adică pentru niște nume puse pe o hârtie”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat, la finalul ședinței de Guvern, că au fost aprobate două memorandumuri, unul propus de Ministerul Sănătății pentru spitalele din subordione, și altul de Ministerul Dezvoltării pentru spitalele din subordinea autorităților locale.
În total, a fost aprobată scoaterea la concurs a peste 7.600 de posturi.
„Toate posturile de medic care au fost solicitate, atât de către Ministerul Sănătății, cât și de către Ministerul Dezvoltării, asta au cerut unitățile sanitare, toate au fost aprobate, în total peste 2.500 de posturi”, a spus Rafila.
De asemenea, 365 de persoane pot fi angajate prin concurs la serviciile de ambulanță.
Ministrul cere spitalelor să demareze cât se poate de repede procedurile de angajare și anunță că, de la 1 ianuarie, toate posturile care se vacantează în sistemul de sănătate se pot scoate la concurs fără memorandum.
(sursa: Mediafax)