x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aniversare - Pelerinaj la mormantul lui Eminescu

Aniversare - Pelerinaj la mormantul lui Eminescu

de Roxana Ioana Ancuta    |    16 Ian 2006   •   00:00
Aniversare - Pelerinaj la mormantul lui Eminescu

Mihai Eminescu i-a strans pe romani la ziua lui. A sarbatorit 156 de ani de la nastere, alaturi de vecinii vesniciei sale, Cosbuc (in dreapta mormantului maretului nostru Mihai Eminescu) si Caragiale (in stanga), Marin Preda ceva mai in fata…

Andreea este studenta la ASE. Ieri a plecat de-acasa cu gandul de a le reaminti concetatenilor - in felul ei - faptul ca la 15 ianuarie 1850 s-a nascut genialul poet. A strabatut Bucurestiul cu o garoafa rosie in mana si a lipit prin metrouri fituici cu versuri din Eminescu. A vrut chiar sa inalte un balon cu heliu de care sa lege o mica particica din opera poetului, poezii transcrise cu mana ei. Balon n-a gasit, insa "pachetelul literar" cu poezii eminesciene l-a despus pe mormantul din Cimitirul Belu, alaturi de garoafa si de o lumanare.

STRANEPOTUL GENIULUI. Cateva sute de romani l-au sarbatorit pe Eminescu. Grupuri de copii au venit sambata, la pranz, impreuna cu dascalii lor, dar au trecut pe la mormant si batrani nostalgici, si tineri veniti fara sa-i convoace nimeni. L-au acoperit pe Eminescu cu flori si jerbe si i-au recitat versurile. S-au tinut doua slujbe de pomenire. "Oamenii ca el, oamenii destepti, n-ar trebui sa moara niciodata. Sigur, fiecare vrea sa traiasca vesnic, dar ele, geniile pe care le-a avut Romania, ar fi trebuit sa fie mereu cu noi", ofta o pensionara. Printre cei care au venit sa-l "salute" pe Eminescu la mormantul sau a fost prezent si un stranepot al poetului, Mihail Vasilescu-Eminescu, presedintele Asociatiei Cultural-Universala "Mihail Eminescu", economist de profesie. (Roxana I. Ancuta)

×
Subiecte în articol: observator eminescu