Peste 2.000 de absolvenţi au primit contracte de muncă prin subvenţionarea angajatorilor, în primele şase luni ale acestui an, iar peste jumătate provin din învăţământul superior, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Liliana Bogdan, informează agerpres.ro.
"În primele şase luni ale anului 2013, prin subvenţionarea angajatorilor, s-a realizat încadrarea a 2.057 absolvenţi, dintre care 1.085 provin din învăţământul superior. Din învăţământul postliceal au fost angajate 122 persoane, iar din cel liceal - 769. Absolvenţii de învăţământ profesional au fost în număr de 81. În acelaşi timp, câte două persoane având studii primare şi gimnaziale finalizate au semnat contracte de muncă", a spus Liliana Bogdan.
Aceasta a adăugat că, din ianuarie şi până în prezent, 2.046 de agenţi economici au încheiat convenţii cu agenţiile de ocupare în vederea angajării absolvenţilor prin subvenţionarea locului de muncă.
Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii care încadrează în muncă, pe durata nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, sunt scutiţi timp de un an de zile de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi.
Totodată, lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare absolvent, primesc o suma egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la dată încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii.
Dacă sunt absolvenţi de învăţământ secundar superior sau postliceal, angajatorii primesc o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă. Pentru absolvenţii de învăţământ superior, suma este de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă.
Pentru încadrarea absolvenţilor din rândul persoanelor cu handicap, subvenţia se acordă timp de 18 luni.
Angajatorii care, mai mult de 3 ani, menţin raporturile de muncă sau de serviciu cu absolvenţii încadraţi, primesc, pentru fiecare an de continuare, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuţiilor sociale datorate pentru persoanele respective.
Pe de altă parte, pentru încadrarea în muncă a elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţelor, angajatorii beneficiază de un stimulent financiar lunar, în cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referinţă, pentru fiecare persoană angajată, numai în condiţiile în care durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât vacanţa.
În prezent, indicatorul social de referinţă are valoarea de 500 lei.