La Capşa se va anunţa joi, 30 septembrie, la unşpe trecute fix, lansarea Moftului Român.
După o pauză de 98 de ani, vom avea Moftul Român în variantă tipărită şi revizuită pe ici pe colo prin părţile esenţiale, pentru a face faţă mofturilor noi fiţelor, adicătelea... "Auzit-aţi, cocoanelor! Nu e glumă! De acum să vă ţineţi! V-o spunem din vreme ca să vă pregătiţi tauletele; iaca, cu treabă, cu una-alta nu bagi de seamă, şi te pomeneşti că soseşte... 30 septembrie şi vă prinde..... Drept aceea v-am dat ştire din vreme să vă pregătiţi granderopa... Toate să fiţi în păr! Să nu lipsească una, că zău!, o dau în Moftul!"... Am parafrazat "manifestul" lui I.L.Caragiale pentru a vă anunţa relansarea "ofiţială" a Moftului Român. Aşadar, la 30 septembrie, de la orele unşpe trecute fix, la Casa Capşa, se va aduna tot "boborul" ca să "simtă enorm şi să vază monstruos" apariţia miraculoasă a fostei publicaţii păstorite de I. L. Caragiale. Începând din 10 Brumărel, vom avea primul număr tipărit al noului Moft Român!
"Sunt două vorbe vechi cari totdeauna se potrivesc în ţara noastră: «Ca la noi la nimeni» şi «la Dumnezeu şi la noi toate sunt cu putinţă». Asta va să zică că n-ar trebui să ne mirăm de nici o anomalie. Totuşi sunt unele aşa de ciudate că nu trebuiesc lăsate să treacă neînregistrate. Cată să le lăsăm urmaşilor noştri spre edificarea lor în privinţa caracterului şi logicii străbunicilor lor - adică a noastre. Ne vom face deci o datorie a le înscrie fără multe comentarii ori de câte ori le vom întâlni", scria Caragiale în anul 1889. Anomalie: Festivalul Artelor Bucureşti (10-14 octombrie) este singurul festival din România susţinut 100% de public. Parol! Nu este susţinut financiar, nici logistic de vreo instituţie guvernamentală: se susţine exclusiv din vânzarea biletelor. Asociaţia Culturală Maria Domina şi Agenţia Vreau Bilet sunt direct responsabile de existenţa acestui eveniment cultural, aflat la a doua ediţie. Extrem de apreciat de public, Dan Puric participă cu două prelegeri la Festivalul Artelor Bucureşti: "Conferinţa despre iubirea creştină şi martiri", la 12 octombrie, la Palatul Naţional al Copiilor, la ora 19:00, şi cu "One Man Show «Vis»", în acelaşi loc, la aceeaşi oră, dar în ziua de 13 a lui Brumărel.
Ion Caramitru ţine Conferinţa "Limitele Aşteptării" la Teatrul Naţional, Sala Amfiteatru, la 12 octombrie, ora - 19:30. "Dacă stau să mă uit şi să îmi reamintesc existenţa mea de când am deschis ochii asupra vieţii, mai logic, mai concret - am fost într-o veşnică aşteptare... Când aveam 7 ani, am aşteptat două zile ca sora mea să se întoarcă dintr-o cercetare miliţienească, am aşteptat două luni să se întoarcă mama mea, după ce a fost arestată împreună cu tata şi am aşteptat doi ani, prima oară, după ce s-a întors din prima recluziune. Şi iarăşi am aşteptat ca viaţa mea să se schimbe, ca lucrurile să se îndrepte, evident, ca lumea să capete un contur mai semnificativ, mai viu, cerul să fie nu plumburiu, ci albastru...". Astfel îşi începe Ion Caramitru confesiunea ce ne va purta în sfera credinţei, a cunoaşterii reciproce şi a culturii din anii comunismului, perioadă în care importantul om de teatru şi-a creat o lume ideatică, descoperind în teatru o şansă de supravieţuire. În ultima zi a Festivalului Artelor Bucureşti, la 14 octombrie, la Sala Palatului Felicia Filip aduce împreună cu Orchestra Arkadia, K1 şi Corul Amadeus "Balade din Carpaţi". După doi ani de succes în Europa, "baladele" au strâns peste 50.000 de oameni din Austria, Germania, Franţa, Belgia şi Italia. O formulă artistică inedită va readuce în memoria publicului momente antologice din istoria filmului istoric românesc.
Citește pe Antena3.ro