x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aplicaţie pe telefon pentru calamităţi lansată de ISU

Aplicaţie pe telefon pentru calamităţi lansată de ISU

27 Apr 2016   •   10:47
Aplicaţie pe telefon pentru calamităţi lansată de ISU
Sursa foto: Adrian Manolache

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a lansat ieri aplicaţia "DSU" pentru telefoanele mobile, menită să informeze, alerteze, raporteze şi să înveţe cetăţenii ce să facă în cazul unor calamităţi. Potrivit secretarului de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, aplicaţia va fi utilă atât cetăţenilor, care vor fi direcţionaţi în caz de dezastre, dar şi autorităţilor, care se vor putea informa cu ajutorul cetăţenilor în privinţa urgenţelor de gestionat.

 

Aplicaţia "DSU" a fost lansată pe sistemele Android şi iOS, urmând să fie disponibilă, în scurt timp, şi pentru telefoanele care folosesc sistemul de operare Windows. "Vrem să ajungem cât mai aproape de populaţie. Astăzi facem încă un pas — lansăm o aplicaţie care momentan merge pe două sisteme telefonice: pe sistemul pe care îl foloseşte iPhone-ul şi sistemul pe care îl folosesc telefoanele ce merg pe Android, urmând, sper, în cel mai scurt timp, să reuşim să intrăm şi pe sistemele telefoanelor care folosesc Windows. Este o aplicaţie care are menirea să ne aducă şi mai aproape de populaţie. Orice dispecerat din ţară poate primi informaţia prin această aplicaţie dacă ea este relevantă”, a spus Raed Arafat, cu ocazia lansării. Potrivit ISU, aplicaţia are patru componente:  informare, alertare, raportare şi învăţare. La secţiunea de informare, cei care au descărcat aplicaţia vor putea găsi ultimele ştiri din domeniul situaţiilor de urgenţă, pe măsură ce sunt furnizate de autorităţi. Astfel, comunicatele de ultimă oră ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie, Serviciilor de Ambulanţă, SMURD şi Salvamont vor fi livrate în această secţiune a aplicaţiei. La secţiunea "alertare" aplicaţia va grupa într-un singur loc toate informaţiile despre situaţiile de urgenţă care apar pe teritoriul României. Este vorba de alerte meteo, cele privind indundaţiile sau drumurile blocate. Aici, în funcţie de coordonatele GPS, vor avea prioritate alertele din zona de interes a utilizatorului. Populaţia poate ajuta autorităţile să intervină, în caz de calamităţi, folosind secţiunea de "raportare" a aplicaţiei. Martorii unei situaţii de urgenţă pot trimite prin această secţiune imagini sau filmări către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care poate stabili, astfel, mai bine priorităţile în cazul intervenţiilor. La secţiunea "învăţare", cei care au descărcat aplicaţia au acces la articole care descriu comportamentul cel mai potrivit în situaţii specifice de dezastru.

Aplicaţia vine şi cu teste menite să verifice cunoştinţele utilizatorilor despre felul în care ar trebui să se comporte în cauzl unei calamităţi. Aplicaţia a fost finanţată de Fundaţia SMURD din fonduri extrabugetare în valoare de 17.000 de euro şi va fi îmbunătăţită pe parcurs.

 

O raportare a unei situaţii de calamitate prin aplicaţia "DSU" nu va fi privită cu aceeaşi prioritate ca un apel la 112, însă va fi utilizată de echipele de intervenţie pentru evaluarea situaţiei şi adaptarea modalităţii de intervenţie

×