Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au oprit de la comercializare 229 tone de carne şi produse din carne şi au aplicat sancţiuni de 71.500 lei operatorilor economici în cadrul unor controale efectuate miercuri.
Verificările au fost demarate în urma informaţiilor referitoare la existenţa la comercializare şi în depozite a unor cantităţi de carne alterate şi cu data durabilităţii minimale depăşită.
"ANPC a aplicat sancţiuni totale de 71.500 de lei şi în continuare colegii mei sunt pe teren. Vreau să atrag atenţia operatorilor economici că de mâine (joi - n.r.) suntem în supermarketurile din toată ţara pentru verificarea produselor din carne şi preparate din carne. Toate produsele acestea ajungeau în magazine", a precizat preşedintele interimar al ANPC, Marius Alexandru Dunca, într-o conferinţă de presă.
Acesta a arătat că, în urma unui control la Iaşi, efectuat cu comisari ANPC de la Bacău, într-un depozit s-au descoperit 13,6 tone aripi de pui cu data durabilităţii minimale depăşită începând cu noiembrie 2013. 'Am dispus oprirea definitivă şi proces verbal de distrugere', a explicat sursa citată.
Tot lângă acel depozit s-au descoperit cinci tiruri a câte 20 de tone de macrou, cu încadrare în termenul de garanţie, dar cu caracteristici necorespunzătoare privind conformitatea produsului şi fără documente justificative. Marfa a fost oprită temporar de la comercializare.
"Tot aici am constatat 300 de kilograme de creier de porc fără elemente de identificare şi cu semne modificate organoleptic", a mai spus preşedintele interimar al ANPC.
Şi în Bucureşti au fost verificaţi 13 agenţi economici şi s-au aplicat tot atâtea amenzi contravenţionale în valoare totală de 57.000 de lei pentru nerespectarea condiţiilor de depozitare şi elemente de identificare netraduse sau traduse incomplet.
Comisarii au descoperit şi în alte localităţi produse din carne şi preparate din carne cu termenul de valabilitate expirat sau cu caracteristici neconforme, produse în ţară dar şi din import.
Procurori DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară, au efectuat, miercuri, 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupări formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate, trafic de influenţă.
Prejudiciul preliminar estimat este de peste 15 milioane de euro.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii grupărilor achiziţionau prin intermediul unor societăţi comerciale din România, în principal, carne şi ouă din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA - conform prevederilor legale (operaţiune reală evidenţiată în actele contabile), ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA.
După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme 'fantomă' din alte state comunitare - coordonate de exponenţii palierului extern, neidentificaţi până în prezent.
În context, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că, din informaţiile pe care le deţine, cantităţile de carne provenite din evaziune fiscală nu au ajuns la comercializare, ci sunt încă în anumite depozite.