x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arafat: Nu putem compara Crevedia cu Colectiv, mai degrabă cu Mihăilești

Arafat: Nu putem compara Crevedia cu Colectiv, mai degrabă cu Mihăilești

de Redacția Jurnalul    |    28 Aug 2023   •   12:00
Arafat: Nu putem compara Crevedia cu Colectiv, mai degrabă cu Mihăilești
Sursa foto: Hepta

Secretarul de stat din MAI, dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a spus că situația de la Crevedia nu poate fi comparată cu cea de la Colectiv, ci mai degrabă cu cea de la Mihăiești, din 2004. Arafat spune că medicii au decis transferurile pacienților.

Arafat a spus că din ceea ce știe, încă mai există pacienți intubați, în urma rănilor suferite după explozia de la Crevedia.

„Nu pot să vă dau cifra exactă. Asta o să o comunice poate Ministerul Sănătății mai târziu. Mai există, mai erau un pacient sau doi intubați, dar acest lucru, transferul lor, suprafața arsă fac parte din ecuație pentru a decide transferul sau nu. Noi am transferat mulți pacienți intubați”, a spus Arafat.

Șeful DSU spune că la spitale din străinătate au fost trimise cazurile grave.

„Majoritatea cazurilor care au fost duse sunt cazuri intubate, cazuri complexe, inclusiv dintre pompierii care au avut probleme la mâini au fost transferați afară. Ecuația care a stat la bază a fost decizia medicală. Nu putem spune că medicii noștri nu știu sau nu pot să rezolve, dar când apar cazuri în care ai zeci de pacienți pe care îi internezi, normal că o parte dintre ei poți să îi trimiți în altă parte ca să decongestionezi spitalele care îi îngrijesc. Mai ales că spitalele erau deja cu pacienți arși din alte incidente din țară și nu erau paturile goale, în așteptare. Lucru pe care l-am văzut și când am solicitat din alte țări. Sunt țări mult mai mari decât România și posibilitatea de oferire de locuri a fost 10, 2, 3 sau 4 pentru că asta este problema cu paturile pentru arși peste tot, indiferent câte faci în astfel de situație, cum era situația de acum, cum a fost situația când am avut 100 și ceva de răniți la Colectiv, atunci e clar că trebuie să decongestionezi într-o formă sau alta”, a explicat șeful DSU.

Raed Arafat a mai spus că nu poate fi comparată situația de la Crevedia cu cea de la Colectiv, ci mai degrabă cu ceea ce s-a întâmplat în 2004 la Mihăilești. De aceqastă dată, tocmai datorită acțiunilor întreprinse de statul român, transferurile în străinătate s-au putut face rapid.

„De această dată – și nu putem să comparăm cu Colectiv, nu e un incident egal cu ce a fost la Colectiv, mai degrabă cu ce a fost la Mihăilești – situația de acum, transferurile s-au făcut mult mai rapid. Asta este pentru că după Colectiv – și asta prin intervenția României – s-au creat mecanisme la nivelul protecției civile europene care ne-au permis să acționăm mult mai rapid. Deci, de la activare, au fost discuții, discuții între noi și diferite țări, discuții la nivelul Comisiei și s-au creat mecanisme clare pentru multiple victime, pentru arși în mod deosebit. Există și echipă de evaluare. Dacă noi nu îi transferam în primele 24 de ore altă abordare era să vină o echipă de evaluare, dar atunci transferul întârzia. Atunci noi ne-am bazat pe locurile oferite. Medicii noștri i-au ales pe cei care trebuie să plece și au fost trimiși”, a mai spus doctorul Arafat.

Două explozii au avut loc sâmbătă la stația GPL din Crevedia. Doi oameni - soț și soție - au murit. Au fost în total 58 de victime, dintre care 43 sunt angajați ai Ministerului de Interbe - pompieri, polițiști și jandarmi care au acționat la fața locului.

În 24 mai 2004, într-o dimineaţă ploioasă, o explozie s-a produs la încărcătura unui tir care transporta în condiţii nesigure 20 de tone de azotat de amoniu. Autotrenul a luat foc la Mihăileşti (Buzău), iar deflagraţia a fost nimicitoare, la locul accidentului formându-se un crater cu o adâncime de aproape şapte metri şi cu un diametru de aproximativ 20 de metri. La Mihăileşti au murit atunci şapte pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău, doi jurnalişti, localnici şi persoane care s-au aflat la momentul deflagraţiei în zonă - în total 18 oameni. Alte 13 persoane, între care cinci pompieri, au fost rănite.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: arafat