x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ARCA a finalizat primul motor Executor, proiectat pentru zboruri orbitale

ARCA a finalizat primul motor Executor, proiectat pentru zboruri orbitale

de Agerpres    |    16 Aug 2012   •   07:42
ARCA a finalizat primul motor Executor, proiectat pentru zboruri orbitale

Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) anunta, intr-un comunicat ca a finalizat lucrul la primul motor Executor, destinat echiparii rachetelor din seria Haas si avionului supersonic IAR-111 Excelsior.

Acest motor a fost realizat in buna masura prin donatii private, fara sprijinul statului. ARCA va continua sa solicite sprijinul publicului, in cadrul unei campanii de donatii, pentru finalizarea celorlalte motoare, precum si pentru operatiunile de testare si logistica aferenta.

'Executor este cel mai important program al ARCA de pana acum. Dupa incheierea testelor vom avea un produs de inalta tehnologie, o realizare de marca la nivel european si mondial. Ne mandrim cu faptul ca este un program realizat privat in Romania. Executor ne va permite abordarea zborurilor orbitale', afirma Dumitru Popescu.

Al doilea motor Executor este finalizat in proportie de 50%. Echipa va realiza patru agregate complete si 12 camere de ardere.

Primul vehicul echipat cu motorul Executor va fi racheta Haas 2C, care va fi lansata la jumatatea anului 2013. Racheta va plasa pe orbita terestra satelitul bulgaresc CubeMessenger si inca un satelit romanesc.

ARCA este o organizatie nonguvernamentala, cu sediul in Ramnicu Valcea, care promoveaza cercetarea aerospatiala si alte activitati legate de spatiu.

Printre obiectivele ARCA se numara: dezvoltarea motorului racheta Executor, dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 pentru racheta Haas II, castigarea Google Lunar X Prize, de 30 milioane dolari, utilizand ansamblul IAR-111/Haas II, dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabila sa plaseze pe orbita sarcini utile de 2,5 tone si lansarea unui cosmonaut pe orbita terestra, pana in anul 2025, cu lansatorul Super Haas.

×