x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii de la ARCA, aleşi să testeze paraşutele sondei ExoMars în cel mai ambiţios proiect de cucerire a planetei Marte

Românii de la ARCA, aleşi să testeze paraşutele sondei ExoMars în cel mai ambiţios proiect de cucerire a planetei Marte

de Alina Turcitu    |    28 Dec 2012   •   13:35
Românii de la ARCA, aleşi să testeze paraşutele sondei ExoMars în cel mai ambiţios proiect de cucerire a planetei Marte

ARCA a fost aleasă de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) să testeze paraşutele sondei ExoMars care va fi lansată pe planeta Marte în 2016, a anunţat astăzi Dumitru Popescu, şeful ARCA (un ONG care până acum a construit şi a lansat cele mai eficiente vehicule spaţiale din punctul de vedere al costului). Acesta este considerat cel mai important program de explorare spaţială din Europa şi a treia iniţiativă majoră de explorare a planetei Marte, după cele americane şi sovietice. Parteneriatul prevede ca românii să construiască pentru ESA două baloane de mare altitudine şi două vehicule de test, cântărind o jumătate de tonă fiecare. Testele paraşutelor vor avea loc în 2013, la 30 de kilometri deasupra Mării Negre.

Cum se pregăteşte o misiune pe Marte
Acolo, atmosfera terestră este destul de rarefiată cât să se comporte asemănător mediului de pe Marte. “Ce presupune, de fapt, testarea? Să verificăm presiunea dinamică la care se deschide paraşuta şi să putem reproduce în atmosfera terestră exact condiţiile de zbor din atmosfera lui Marte. Paraşutele vor fi construite de către o companie din Italia, noi doar le vom testa”, a explicat Dumitru Popescu.

Vehiculele de test vor simula nava ExoMars ce va pleca spre Marte, iar paraşutele urmează a fi aşezate la bordul acestei nave.

Mai concret, testele de deasupra Mării Negre vor decurge astfel: “Vehiculul va fi ridicat până la cei 30 de kilometri cu ajutorul baloanelor noastre, cu vârful în jos va fi eliberat şi va cădea timp de 25 de secunde, până va atinge viteza de 0, 8 Mach, viteză la care se vor deschide paraşutele. Pe vehicul vor fi montate trei camere ce vor urmări tot procesul de deschidere a paraşutelor. Noi vom urmări comportamentul, rezistenţa şi caracteristicile paraşutelor în condiţiile de zbor simulate pentru planeta Marte. La final, rezultatele vor fi trimise la centrul de comandă ARCA. După desfăşurarea completă a paraşutelor, vechiulul va ameriza în Marea Neagră, iar de acolo ARCA îl va recupera fie cu nave speciale, fie cu elicoptere”, a mai adăugat şeful organizaţiei.

Întregul program ExoMars costă un miliard de euro, iar bugetul alocat ARCA ajunge până la 1, 1 milioane de dolari.

”Programul ExoMars, al Agenţiei Spaţiale Europene, vizează explorarea planetei Marte. Misiunea va fi lansată în ianuarie 2016 cu o rachetă rusească Proton. Nava va fi formată dintr-o navă Orbiter şi un Lander (Modulul Demonstrator de intrare, coborâre şi aterizare - EDM). Călătoria spre Marte va dura în jur de 9 luni.

Cu trei zile înainte de a ajunge pe Marte, EDM se va decupla de Orbiter şi va intra în atmosfera lui Marte. Acesta va frâna, folosind o paraşută şi va ateriza uşor pe solul marţian, folosind motoare rachetă. EDM va oferi Europei tehnologia de aterizare pe suprafaţa Planetei Marte.

Secţiunea Orbiter a navei spaţiale ExoMars se va plasa pe o orbită eliptică în jurul lui Marte şi apoi va traversa atmosfera înaltă, pentru ca în final să se stabilească pe o orbită circulară de cca. 400 km, de unde va realiza misiunea ştiinţifică”, explică ARCA. Preşedintele Dumitru Popescu a mai punctat că, dincolo de mândria de a colabora cu ESA (una dintre cele mai puternice organizaţii din domeniul aero-spaţial), “prestigiul pe care-l obţine România din această misiune este foarte mare”.


×