x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arestări pe filiera "Şpagă pentru vize"

Arestări pe filiera "Şpagă pentru vize"

de Vitalie Calugareanu    |    18 Aug 2007   •   00:00
Arestări pe filiera "Şpagă pentru vize"

Un funcţionar de rang inalt din cadrul Consulatului Romăniei din Chişinău este suspectat de poliţie că ar fi implicat intr-o reţea de comercializare a vizelor romăneşti.


Un funcţionar de rang inalt din cadrul Consulatului Romăniei din Chişinău este suspectat de poliţie că ar fi implicat intr-o reţea de comercializare a vizelor romăneşti.

Anunţul a fost făcut ieri, in cadrul unei conferinţe de presă, de ministrul adjunct de Interne al Republicii Moldova, Valentin Zubic. Oficialul de la Chişinău a evitat să spună clar despre cine este vorba, dar surse din cadrul MAI moldovean ne-au comunicat ulterior că in acest caz este suspectat chiar şeful Secţiei consulare a Ambasadei Romăniei, Alexandru Rus.


REŢEA. Poliţiştii moldoveni au reţinut-o in flagrant pe directoarea firmei turistice "INA-TUR", Ina Russu, de 38 de ani, din Chişinău, in timp ce primea bani de la un poliţist pentru obţinerea unei vize false. Investigaţiile poliţiei au de-conspirat o intreagă reţea de intermediari in care erau implicaţi funcţionari ai Filarmonicii Naţionale din Chişinău, ai Ministerului Culturii şi Turismului din Republica Moldova şi, potrivit surselor poliţieneşti, şeful Secţiei consulare a Ambasadei Romăniei, Alexandru Rus.


Ina Russu, susţinănd că are influenţă asupra unor funcţionari ai Consulatului Romăniei, a organizat o reţea de intermediari care propuneau cetăţenilor servicii de obţinere a vizelor pe diverse termene contra sumei de 200-300 de euro pentru fiecare viză. Ulterior, femeia transmitea documentele, primite de la solicitanţi, şefei Serviciului management din cadrul Filarmonicii Naţionale - Agnesei Rusu, de 36 ani, domiciliată in municipiul Chişinău. Aceasta le elibera ilegal persoanelor legitimaţii, solicitări şi scrisori confirmative, prin care se atesta calitatea lor de angajaţi ai Filarmonicii.


Poliţia a stabilit că gruparea activează din luna februarie 2007 şi a documentat deja 12 persoane care au primit vize prin această metodă. Poliţia moldovenească efectuează acţiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor persoanelor implicate in comiterea acestor infracţiuni.
  • Chişinău


Ministrul Cioroianu vrea lămuriri

Ministrul romăn al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a declarat ieri că a cerut printr-o notă verbală Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti lămuriri referitoare la acest caz. Chiar dacă Ministerul de Interne moldovean susţine că a adresat joi o scrisoare oficială Consulatului Romăniei de la Chişinău pentru a solicita sprijin in desfăşurarea anchetei, Cioroianu a afirmat că autorităţile din Republica Moldova nu au informat partea romănă in legătură cu acest caz. Ambasada Romăniei in Republica Moldova a declarat că nu a fost informată oficial despre acest caz şi nu poate face incă nici un fel de comentarii.

×
Subiecte în articol: observator chisinau