x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arestari pentru SOFERT - Mita s-a dat intr-o camera de hotel

Arestari pentru SOFERT - Mita s-a dat intr-o camera de hotel

de Violeta Fotache    |    20 Sep 2006   •   00:00

Dupa povestea retinerii prefectului de Iasi, functionarii statului au invatat ceva: sa nu mai primeasca spaga in institutiile la care lucreaza. Reprezentantul AVAS in judetele Bacau si Vrancea, consilierul juridic Dan Dimitrie Hauca, si complicii lui s-au lasat unsi cu spaga intr-o camera a de hotel.

Bacau, Hotel Moldova, camera 113. Aici se aflau stransi luni, in jurul orei 10:00, reprezentantul statului, Dan Dimitrie Hauca, fostul politist Vasile Dumbrava si consilierul Alexandru Ciprian Rusu, de la firma de lichidatori Instant Expert. Motivul intalnirii de taina cu o femeie de afaceri interesata de Sofert SA era spaga de 75.000 de euro ceruta de cei trei pentru a-i facilita castigarea unei licitatii legate de activele societatii comerciale Sofert SA, prin admiterea unei contestatii. Cei trei au luat banii care erau deja inscriptionati florescent "MITA", i-au impartit "frateste" si au iesit din camera de hotel. Bucuria lor a fost extrem de scurta, pentru ca nici nu au apucat sa paraseasca Hotelul Moldova, fiind retinuti de autoritati chiar in hol. Cazul a ajuns in atentia DGA din cadrul MAI, la 31 august, cand femeia l-a denuntat pe fostul politist Vasile Dumbrava.

VAJNICUL POLITIST. Dumbrava a fost militian pana in anul 1986, cand a fost dat afara pentru ca incercase sa scape de mai multe dosare cu autori necunoscuti, punand faptele de furt in seama unor persoane nevinovate. El a fost insa reactivat in IPJ Bacau in anul 1992, ajungand sa lucreze chiar la Biroul de Combatere a Coruptiei din IPJ Bacau, al carui sef a fost uns in anul 1997. In 1998 a trecut in rezerva cu gradul de lt.col. Acest Vasile Dumbrava, profesor care preda studentilor bacauani de la Facultatea "George Bacovia" materia Dreptul Afacerilor, a contactat-o pe femeia de afaceri, oferindu-se sa-i intermedieze castigarea unei licitatii cu strigare pentru achizitionarea activelor Sofert, prima oara contra sumei de 50.000 de euro si apoi de 75.000 de euro. Cum femeia a refuzat, firma pe care o reprezenta (Eldo Import-Export din Bucuresti) a fost exclusa de la licitatia din 6 septembrie a.c., pentru o "neconcordanta" cu cerintele din caietul de sarcini. La fel a patit si Viromet din Brasov, singura firma ramasa in cursa, H&H Constanta, devenind si castigatoarea licitatiei la pretul infim de pornire, 17,6 milioane de RON.

SIERRA QUADRANT. In anul 2004, presa din Bacau a descoperit faptul ca Dan Hauca, desi era reprezentatul juridic al AVAS pe Moldova, era angajat tot in calitate de consilier juridic si la firmele lui Corneliu Iacobov si ale prietenilor sai. In prezent, Sofert, proprietatea Interagro, a omului de afaceri Ioan Niculaie, este o firma aflata in proces de lichidare judiciara. Administratorul ei judiciar si apoi lichidatorul judiciar este chiar firma Sierra Quadrant din Bacau, cunoscuta ca fiind a aceluiasi Corneliu Iacobov.

LA ARESTARE
Dupa o noapte intreaga de ancheta, potrivit comunicatului DNA, procurorii anticoruptie au dispus ieri-dimineata la ora 9:00 retinerea pentru 24 de ore a reprezentantului AVAS in judetele Bacau si Vrancea, consilierul juridic Dan Dimitrei Hauca (foto) si a celor doi complici. Cei trei sunt acuzati de comiterea infractiunii de trafic de influenta si au fost dusi ieri dupa-amiaza la Tribunalul Bucuresti cu propunerea de arestare pentru 29 de zile. La inchiderea editiei instanta nu pronuntase un verdict.

×
Subiecte în articol: observator bacau