x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Armata, obligată să ia vechituri nemţeşti

Armata, obligată să ia vechituri nemţeşti

de Razvan Belciuganu    |    06 Apr 2010   •   00:00
Armata, obligată să ia vechituri nemţeşti
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional



Afacerea dotării Armatei României în cursul anului trecut cu trei blindate nemţeşti fabricate acum mai bine de 40 de ani a fost bine ascunsă la Ministerul Apărării Naţionale. Se ignoră cu bună ştiinţă faptul că militarii români trebuie să folosească echipamente din 1965.

Fostul ministru al Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, a băgat pe furiş în unităţile mili­tare, în primăvara anului trecut, trei tractoare de evacuare - reparaţii pe şasiu de tanc Leopard 1. Blindatele nemţeşti au fost acceptate de cel care deţinea portofoliul Apărării ca do­na­ţie din partea companiei germane Krauss Maffei Wegmann (KMW), producătorul lor, deşi sunt fabricate începând cu anul 1965. Mai mult, această donaţie a fost acceptată în acordul de compensare pe care compania KMW îl avea cu statul român în urma dotării în trecut a Armatei cu sistemul antiaerian german "Gepard". Aşadar, KMW a fost mulţumită dintr-o semnătură, scăzându-i-se din obligaţiile financiare pe care le avea de îndeplinit. "Tranzacţia de donare a celor trei vehicule de recuperare blindate a cuprins: achiziţia vehiculelor aflate în uzul Armatei germane după o inspectare tehnică iniţială, revitalizarea echipamentelor şi asigurarea pregătirii prin cursuri (în ţară şi la sediul firmei germane) a echipajelor şi personalului de mentenanţă", se arată într-un răspuns adresat Jurnalului Naţional de Statul Major General (SMG).


PIESE DE MUZEU
Confirmarea faptului că echipamentele mili­tare respective au intrat în dotarea Armatei României cu concursul fostului ministru, Mihai Stănişoară, ne este oferită în aceeaşi adresă a SMG. "Acceptarea donaţiei de echipamente a fost aprobată de ministrul Apărării Naţionale în luna martie 2009", se specifică în răspunsul amintit. În acelaşi timp, pentru a i se scădea din obligaţiile de plată în cadrul acordului de compensare, compania germană KMW nici măcar n-a fost nevoită să ceară ea acest lucru. Totul a fost mură-n gură, MApN făcând toate diligenţele necesare.

"Donaţia unor tractoare de evacuare - reparaţii pe şasiu de tanc reprezintă o solicitare de offset direct a autorităţii contractante (MApN), care este prevăzută şi în contractul de achiziţie care a ge-nerat obligaţia de compensare", ne-a transmis Robert Constantin Ionescu, preşedintele Oficiului de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Conform acestuia, "tranzacţia a fost identificată de MApN, în considerarea necesităţilor de înzestrare formulate de Statul Major al Forţelor Terestre în legătură cu operarea sistemelor Gepard". Pe acest lanţ al achiziţiei, de la ministrul Mihai Stănişoară în jos, s-au închis ochii exact când a fost vorba despre esenţial: blindatele respective sunt nişte piese de muzeu, de peste 40 de ani.

×
Subiecte în articol: observator