x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arta vine pe Dunăre

Arta vine pe Dunăre

de Eliza Dumitrescu    |    09 Sep 2007   •   00:00
Arta vine pe Dunăre

Un proiect a cărui mobilitate şi fluiditate concurează doar cu a apei se desfăşoară in acest moment pe Dunăre. Mai exact, Z-Boats-Modular Barges se află zilele acestea la Novi Sad.

Un proiect a cărui mobilitate şi fluiditate concurează doar cu a apei se desfăşoară in acest moment pe Dunăre. Mai exact, Z-Boats-Modular Barges se află zilele acestea la Novi Sad.

"M-am găndit că un proiect care ar avea influenţă asupra formei bărcii inseşi ar fi o alternativă la alte proiecte legate de Dunăre, dar care nu prea aveau de-a face cu fluviul in mod substanţial. De aceea, una dintre regulile acestei călătorii pe care mi-am propus-o este să folosesc doar materiale şi obiecte pe care le găsesc, le cumpăr sau mi se dăruiesc in timpul călătoriei pe rău", ne-a declarat Rainer Prohaska, unul dintre iniţiatorii proiectului. Despre ce e vorba? Trei ambarcaţiuni artizanale coboară de la Kreps (Austria) pănă la Ruse (Bulgaria) schimbăndu-şi zilnic aspectul şi compoziţia, in funcţie de impresiile proaspete şi de materialele descoperite la faţa locului. "Culturile locale şi oamenii pe care ii intălnim pe rău sunt principalele surse de inspiraţie pentru proiectul nostru artistic." Modalitatea de asamblare a ambarcaţiunii este foarte flexibilă, tocmai pentru a permite această evoluţie zilnică a arhitecturii plutitoare. "Intreaga navă este o construcţie modulară şi cinetică. Folosesc doar cabluri şi frănghii pentru a lega materialele intre ele, astfel incăt să pot dezmembra construcţia şi să o reconstruiesc."

Călătoria i-a permis artistului să descopere Dunărea ca pe o sursă de variate stiluri de viaţă şi ca liant al oamenilor care vieţuiesc pe malurile ei: "Dunărea de dincoace de graniţele Austriei este un areal special, locuit de oameni care sunt puternic conectaţi cu fluviul şi cu resursele pe care el li le oferă. Spre deosebire de Austria, aici o mulţime de oameni folosesc fluviul ca o posibilitate de a trăi, a munci şi a se recrea. Cea mai mare descoperire este poate prietenia cu aceşti oameni, caracterul lor prietenos. Fără ei nu ar fi fost la fel de agreabil, şi barca nu ar fi arătat ca acum. Ce m-a surprins neplăcut sunt graniţele. Astăzi, cănd ţările din Europa incearcă să elimine frontierele, nu am avut sentimentul că s-a schimbat foarte mult situţia: proceduri complicate la intrarea şi ieşirea dintr-o ţară, posibilităţi deficitare de a comunica dintr-o ţară UE in alta (in special comunicarea online), reguli de navigare incompatibile de la o ţară la alta". Materialul adunat pe parcursul călăto-riei va fi expus in galerii de la Ruse, la Galeria Posibilă (Bucu-reşti), din Belgrad şi la Kunsthalle Krems, in Austria. Proiectul este un aşa-numit work in progress, un experiment artistic la care se lucrează şi care se face public pe măsură ce avansează.

×
Subiecte în articol: observator