x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Artistul popular cu cimpoi si fara celular

Artistul popular cu cimpoi si fara celular

de Simona Ecovoiu    |    26 Aug 2005   •   00:00
Artistul popular cu cimpoi si fara celular

Ion Laceanu canta, de doua luni, la Restaurantul Poienita din Costinesti. Si-a adus cu el cimpoiul, fluierul, dar si camasa, veche de 100 de ani. Solistul e greu de gasit, caci nu mai are celular de mai bine de un an.

Am vrut sa fixez o intalnire cu rapsodul Ion Laceanu, dupa ce am aflat ca, seara de seara, sustine un concert la Costinesti, dar ia-l de unde nu-i!

GHINIONIST. Nu mi-a ramas decat sa-i tai calea la ora la care se anunta spectacolul: "E adevarat ca nu sunt usor de gasit, deoarece nu mai am celular. Si nici ca doresc sa-mi mai cumpar. N-am noroc la ele. Mi-au furat vreo trei mobile, in doar doi ani. Pe ultimul chiar de aici, de la Poienita, din camera. Il aveam pus la incarcat, iar colegul meu uitase sa incuie usa. Dadusem 20 de milioane de lei pe el". De fapt, Laceanu munceste de peste 40 de ani si nu prea a avut parte de nimic: "Am locuit intr-o casa, cu chirie, iar in urma cu doi ani proprietarul a revenit in tara si m-a dat afara, desi facusem imbunatatiri de 480 de milioane de lei vechi, conform expertizei. Noroc cu fostul primar, Viorel Lis, care, afland de necazul meu, mi-a repartizat un apartament cu patru camere, intr-o zona de lux, la Piata Alba-Iulia".

RATE LA BANCA. Laceanu a trecut apartamentul pe numele fiului sau, caci i se parea absurd sa plateasca rate, la banca, cam 300 de euro lunar, timp de 20 de ani: "Copilul meu locuieste cu noi, asa ca e normal sa preia el cheltuielile casei, daca eu sunt atat de ghinionist", concluzioneaza artistul. Artist care, in tinerete, i-a cantat fostului presedinte american, J.F. Kennedy: "Fusesem solicitat sa cant, prin Ambasada Romaniei. Am si dat mana cu el, cu o luna inainte de a fi asasinat". Atat de mult l-a marcat intalnirea cu fostul om politic, dar si tragedia acestuia, incat, la intrarea in Restaurantul Miorita, el a lipit, pe gard, articolul cu pricina, publicat in urma cu vreo 10 ani, intr-o revista. Ion Laceanu e solicitat sa cante, la acest local, de trei ani: "Oriunde cant lipesc poza lui J.F. Kennedy, alaturi de a mea, tocmai fiindca l-am admirat foarte mult".

CONSERVATOR. Ion Laceanu nu doreste sa faca compromisuri in cariera sa artistica. N-ar accepta, pentru nimic in lume, sa poceasca vechile melodii populare sau lautaresti: "Colegii mei de breasla se tem de noul val. De aceea, se cupleaza cu soliste dragute si inregistreaza un clip modern. In octombrie, voi scoate un album cu cantece vechi, melodii care trebuie sa ramana in amintirea noastra fara imbunatatiri, fara modernizari pe computer. Voi continua sa fac lucruri de calitate, chiar daca nu castig mult".

×
Subiecte în articol: observator