x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Asasinul Larisei, condamnat la 20 de ani

Asasinul Larisei, condamnat la 20 de ani

de Cristinel C. Popa    |    26 Iul 2006   •   00:00
Asasinul Larisei, condamnat la 20 de ani

Robert Ciobanu, odiosul asasin al Larisei, fetita din Lunca Cetatuii, a fost condamnat la 20 de ani de pus-carie si la plata unor daune de 1,1 miliarde de lei vechi. Daca criminalul are o buna purta-re in penitenciar, ar putea fi liber in 10 ani.

Instanta l-a condamnat pe Robert Ciobanu, asasinul Larisei Chelaru, la 20 de ani de puscarie si l-a obligat sa plateasca familiei Chelaru daune in valoare de 1,1 miliarde de lei vechi.

Pentru omor deosebit de grav, Robert Ciobanu a primit 16 ani de inchisoare, la care instanta a adaugat un spor de pedeapsa de 4 ani, pentru circumstante agravante. Totodata, instanta Tribunalului Iasi l-a condamnat pe Ciobanu la 5 ani de inchisoare pentru perversiuni sexuale, insa acesta va ispasi doar pedeapsa cea mai mare, respectiv cea de 20 de ani de inchisoare.

FATA IN FATA. Detinutul a fost adus in fata instantei cu o ora intarziere, timp in care parintii lui, dar si mama Larisei Chelaru au asteptat in aceeasi sala. Liliana Chelaru si-a adunat toate puterile si a venit la proces, pentru a vedea cum il va pedepsi Justitia romana pe cel care i-a distrus familia. Femeia n-a vrut sa vorbeasca cu nimeni. De-abia se tinea pe picioare, alaturi de o avocata ce l-a inlocuit ieri pe Alfred Tapliuc, aparatorul care a renuntat la caz dupa sinuciderea lui Constantin Chelaru. A inceput procesul, cu declaratia unui martor care a povestit instantei cum l-a vazut pe Robert Ciobanu ducand la container cutia cu trupul fetitei. A fost marturia pe care o asteptau magistratii pentru a da sentinta.

SECHESTRU. Parintii criminalului erau si ei impietriti in sala de judecata: "Nu stiu ce s-a intamplat cu copilul asta. L-am crescut si l-am educat ca si pe celalalt fiu al nostru. Era un copil ca toti ceilalti, mai facea pozne, dar pana la o asa nenorocire... Ne-a dat si pe noi peste cap moartea lui Constantin Chelaru, dar n-am avut cum s-o impiedicam". Ei au mai spus ca au primit, nu demult, o scrisoare de la fiul lor in care scria ca acesta stie cine a violat-o pe Larisa, dar ca nu va spune niciodata: "Randurile erau insa taiate cu violenta si abia se intelegeau cuvintele. Cand am mers la vorbitor n-a recunoscut, mai mult, a zis ca el nu ne-a scris niciodata asa ceva", au spus parintii lui Robert. Sotii Ciobanu au recunoscut ca vor sa plece din Lunca Cetatuii, pentru ca se simt priviti cu ura. Paradoxal insa, nu o pot face: "Avem pus sechestru pe casa. Asa ca stam si noi pe la rude, pe unde apucam".

MAGISTRATII, INCUIATI. Robert Ciobanu si-a asteptat resemnat sentinta. Dupa audierea martorului, a fost dus in incaperea de la subsolul Tribunalului, pentru a primi verdictul. In sala au ramas doar magistratii si avocatul Zuza. Si, intrucat procesul nu era public, de teama ca nu cumva deliberarea sa fie deranjata, jandarmii care pazeau intrarea in sala au incuiat pe dinafara usa.

Asasinul de 17 ani a primit pedeapsa maxima care i se putea da pentru incadrarea juridica sub care a fost acuzat. In ceea ce priveste daunele morale si materiale, acestea au nemultumit familia Chelaru, care a cerut prin avocat recurs pentru suma pe care urmeaza sa o primeasca drept despagubiri. Avocatul familiei Ciobanu a spus ca se va consulta cu parintii lui Robert si ca va cere o reducere a pedepsei. Instanta a mai mentionat ca se mentine sechestru pe apartamentul sotilor Ciobanu.

A.M.R. Potrivit art. 59 si 60 din Codul Penal, Robert Ciobanu, care este inca minor, ar putea fi eliberat conditionat dupa executarea a cel putin jumatate din pedeapsa primita (minimum 10 ani, in cazul sau) daca "este disciplinat si staruitor in munca si in timpul detentiei da dovezi temeinice de indreptare si reeducare". Si, desi in cazul Larisa Chelaru inca mai este cautat de anchetatori un complice care ar fi violat fetita, procurorii au disjuns dosarul, adica au despartit doua litigii care fusesera unite, pentru a le cerceta si solutiona in mod separat.

FAPTELE
Larisa Chelaru (foto) a fost ucisa de un vecin de palier, Robert Ciobanu (17 ani). Dupa ce a supus-o la perversiuni sexuale, a strans-o de gat. A crezut ca e moarta si a plecat sa caute o geanta, pentru a ascunde cadavrul. "Cand m-am intors, dansa era in fata usii. Am luat-o si am dus-o in camera", marturisea asasinul intr-un interviu acordat Jurnalului National. A ucis-o a doua oara, apoi a ascuns trupul la subsolul blocului. La 29 decembrie l-a aruncat la tomberon. (Mirela Cimpoi)

×
Subiecte în articol: observator chelaru robert ciobanu