x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atac la cont - Revine teapa pe mail

Atac la cont - Revine teapa pe mail

17 Noi 2004   •   00:00

OBSERVATOR
De ceva vreme, e-mail-urile sunt din nou bombardate cu mesaje cunoscute drept "Scrisoarea Nigeriana". Prin mail se cer date confidentiale ale contului bancar sau codul pin al cartii de credit.

Un nou pericol circula pe mail

De ceva vreme, e-mail-urile abonatilor la diferitele retele de Internet sunt bombardate cu mesaje cunoscute drept "Scrisoarea nigeriana". Prin mail se cer date confidentiale ale contului bancar. Se pare ca romanii au fost rezervati in a furniza astfel de date pe Internet.
EDUARD PASCU

Click pentru a mari imaginea
PERICOL. Romanii pot fi foarte usor fraieriti cu sute de euro prin intermediul e-mail-urilor
In urma cu doi ani, un nou tip de inselaciune a aparut pe Internet. Cunoscuta drept "Scrisoarea Nigeriana", expeditorul solicita date privind contul bancar, codul pin al cartii de credit sau pur si simplu ajutorul destinatarului in deschiderea unui cont in valuta.

PAGUBA. Unii dintre afaceristi au picat in plasa, si la scurt timp dupa aceea s-au trezit cu o adevarata paguba. Conturile bancare au fost golite. Dupa o perioada de acalmie, "Scrisoarea Nigeriana" revine in forta, mail-urile romanilor, si nu numai, fiind bombardate de astfel de mesaje. Mai grav este faptul ca tepuitorii se folosesc de date si sigle ale unor banci sau firme de brokeri pentru a de-veni cat mai credibili. Politistii romani sustin ca, pana in prezent, anul acesta, nu s-a depus nici o plangere in acest sens sau ca cei tepuiti au fost atat de rusinati de ce au patit, incat au preferat sa nu depuna o plangere. "Anul trecut am inregistrat o singura plangere a unui om de afaceri roman care a fost inselat cu 10.000 de dolari", sustine un ofiter de la Combaterea Crimei Organizate si Antidrog.

"Unele mail-uri solicita ajutor in deschiderea unor conturi in valuta in care urmeaza sa se vireze o importanta suma de bani de ordinul zecilor de mii de dolari, urmand ca acela care deschide contul sa primeasca un comision substantial.

PRETEXT. Expeditorul se da a fi dintr-o tara africana in care este posibila izbucnirea unui razboi civil. De aceea ar avea nevoie de ajutor pentru transferul banilor. Expeditorul cere destinatarului deschiderea unui cont in valuta si pastrarea secretului privind operatiunile ce urmeaza a fi facute. Pentru deschiderea unui cont, orice banca solicita depunerea unor sume destul de consistente, in general minimum 1.000 de euro. Apoi datele privind contul sunt transmise "solicitantului" inclusiv parola si alte date secrete. Facand acest pas, contul abia deschis cu 1.000 de euro se goleste in doi pasi si trei miscari, astfel teapa fiind gata", spune ofiterul antidrog. "Se pare ca in lume au fost oameni de afaceri care au fost tepuiti si cu sume de ordinul milioanelor de dolari", a mai adaugat ofiterul.
×
Subiecte în articol: observator