x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Au dispărut 73 de kilograme de minereu de uraniu dintr-un depozit din Bihor!

Au dispărut 73 de kilograme de minereu de uraniu dintr-un depozit din Bihor!

01 Noi 2011   •   09:28
Au dispărut 73 de kilograme de minereu de uraniu dintr-un depozit din Bihor!

Eveniment fara precedent petrecut la depozitul de materiale radioactive din Stei, judetul Bihor: 73 de kilograme de minereu radioactiv in stare naturala au disparut fara urma, in conditii inca neelucidate, anunta eBihoreanul.ro. Uraniul radioactiv era sub forma de minereu, fiind pastrat in opt tevi izolate etans.

UPDATE 13:10 - Ancheta Politiei Bihor in cazul disparitiei a 73 de kilograme de minereu de uraniu de la un depozit din Stei al Companiei Nationale a Uraniului este intr-un stadiu avansat si exista un cerc de suspecti, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Bihor, Alina Dinu. Ea a mai spus ca materialul furat nu reprezinta pericol, in conditiile in care cantitatea de uraniu din acel minereu este de maximum 3 la suta si este foarte greu de extras.

Uraniul era pastrat in clindri metalici sudati la ambele capete. Aceste dispozitive erau folosite la calibrarea statiei care masura radioactivitatea vagoanelor cu minereu expediate de la mina Baita-Plai. “Etaloanele', denumite asa de catre mineri, erau adapostite intr-un buncar securizat cu o usa metalica si inchis cu lacat, la baza de materiale din Stei al Companiei Nationale a Uraniului (CNU).

In luna octombrie CNU a cerut autorizatia Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatii Nucleare (CNCAN) pentru un transfer a celor 12 cilindri catre Feldioara, unde se afla si uzina de prelucrare a uraniului. Dupa ce transferul a fost aprobat, angajatii bazei de materiale din Stei au intrat in bucar sa pregateasca tuburile de uraniu, insa au descoperit ca 8 dintre cele 12 lipseau. In total, etaloanele contineau 73 de kilograme de uraniu.

Ulterior CNU a anuntat conducerea Companiei, care la randu-i a transmis CNCAN un raport. Cu toate ca o echipa de ofiteri din cadrul Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase, plus inspectori ai CNCAN s-au deplasat pentru a ancheta cazul, incidentul nu a fost mediatizat, din contra a fost tinut in secret.

Mai mult, potrivit sursei precizate, nici Directia de Sanatate Publica Bihor (DSP) nu a fost anuntata pentru a lua masuri de protejare a cetatenilor in caz de pericol.

“Nu am fost sesizati, am aflat neoficial despre ce s-a intamplat. Daca va fi nevoie de interventia ori de sprijinul nostru, gestionarii situatiei, care sunt cei de la CNCAN vor face demersurile necesare. Suntem pregatiti in astfel de cazuri, avem aparatura pentru detectarea radioactivitasii, laborator pentru analize si specialisti. Daca ni se va cere sprijinul, vom interveni', a declarat seful DSP, Marius Parcioaga.

Expertul pe probleme de radioprotectie Ioan Borza sustine ca daca cel care a furat uraniul si a deschis tevile ar putea fi iradiat intrucat minereul se raspandeste in mediu usor. “Cel care l-au luat putea sa taie barele, sa arunce continutul in apa sau in gradina, iar de aici sa se raspandeasca si sa fie ingerat sau inhalat (…) Poate le-a montat la gard sau mai stiu eu unde, iar cei care trec zilnic pe langa ele vor fi iradiati permanent', sustine Ioan Borza.

O ancheta a fost demarata, la care participa ofiteri ai Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din Politia Bihor si de inspectori ai Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatii Nucleare.

×