x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aurescu: Frontiera externă a României e mai sigură decât frontierele externe ale altor state Schegen

Aurescu: Frontiera externă a României e mai sigură decât frontierele externe ale altor state Schegen

de Mediafax    |    02 Feb 2012   •   14:20

Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu a declarat, joi, ca starea frontierei externe a Romaniei este in momentul de fata mai sigura decat multe alte frontiere externe ale unor state care sunt membre in spatiul Schengen, el apreciind ca decizia de respingere a Romaniei este incorecta.
"Cine verifica starea frontierei externe a Romaniei va putea spune, va putea depune marturie ca, in momentul de fata, este mai sigura decat multe alte frontiere externe ale unor state care sunt membre UE care sunt membre in spatiul Schengen", a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu.
El a spus ca decizia de a respinge aderarea Romaniei la Schengen este incorecta.
"Nu stiu daca este corect faptul ca MCV a fost un pret de platit pentru aderarea Romaniei la UE sau pentru decizia de inchidere a capitolelor de negociere, pentru intrarea in vigoare a Tratatului de aderare. Dar pot sa va spun cu certitudine ca, de data aceasta, in cazul Schengen, chiar ne-am facut temele in modul cel mai strict cu putinta", a mentionat Aurescu.
El a apreciat ca tocmai din acest motiv "este cu atat mai nedreapta aceasta decizie pe care unele state au luat-o din punct de vedere politic".
"Tocmai atunci cand ti-ai facut temele cu cea mai mare strictete esti blocat in contul unor amintiri trecute sau al unor experiente negative din partea altor state sau chiar a Romaniei, dar in cazuri care au trecut demult in spate, in timp. Este incorect din acest punct de vedere, pentru ca ar trebui dimpotriva ca efortul constant, temeinic si care a fost facut cu foarte multa strictete de catre institutiile implicate in acest efort ar trebui marcat, rasplatit", a spus Aurescu.
Secretarul de stat a adaugat ca, in acelasi timp, este transmis un exemplu negativ altor state candidate, "un mesaj de tipul ?Orice ati face, chiar daca va faceti cu strictete temele, intervine un criteriu de arbitraj politic care nu este cuantificabil si care introduce un arbitrariu in ceea ce priveste imaginea UE ca set de valori si reguli ce trebuie aplicate cu strictete?".
"Ramane in continuare pe masa intregul set de eforturi diplomatice pentru a demonstra Olandei ca efortul nostru merita rasplatit printr-un raspuns pozitiv", a mai spus Aurescu, reamintind ca "aderarea creeaza mai degraba raspunderi si obligatii pentru Romania decat drepturi".

×