x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Când declară autorităţile epidemie de gripă în România

Când declară autorităţile epidemie de gripă în România

de Redacția Jurnalul    |    01 Feb 2024   •   09:59
Când declară autorităţile epidemie de gripă în România

Până la sfârșitul lunii februarie situația va reintra în normal în ceea ce privește numărul cazurilor de viroze respiratorii, crede ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Acesta spune când declară autorităţile epidemie de gripă în România.

Alexandru Rafila a fost întrebat, joi, când intenționează să ia în calcul declararea epidemiei.

„Măsurăm în fiecare săptămână incidența virozelor respiratorii în toată țara. Întotdeauna când facem acest lucru comparăm numărul de cazuri cu o medie multianuală și în cazul în care se înregistrează timp de trei săptămâni consecutiv o depășire a mediei multianuale, se poate lua decizia de a declara o stare de urgență epidemică. Unitățile sanitare trebuie să fie pregătite pentru număr mai mare de pacienți, trebuie să limităm - în măsura în care acest lucru afectează sau ar putea să afecteze starea de sănătate a angajaților și a pacienților - circulația în spitale. Asta nu înseamnă că se interzic total vizitele, dar fiecare manager ia măsura pe care o consideră necesară în funcție de situația epidemiologică locală”, a răspuns ministrul.

Mai mult, autoritățile trebuie să poată oferi medicație antivirală acolo unde este necesar: „verificăm în permanență stocurile de antivirale”.

„Opinia mea este că va mai exista o ușoară creștere față de săptămâna precedentă, după care numărul de cazuri va începe să scadă, pentru că avem experiența fiecărui an, iar acestei vârfuri ale numărului de cazuri sunt cam de trei săptămâni. Anul trecut sezonul la debutat cu trei săptămâni mai devreme decât în acest an. Până la sfârșitul lunii februarie vom reintra în normal în ceea ce privește numărul de cazuri de viroze respiratorii”, a adăugat Rafila.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: epidemie de gripa Alexandru Rafila