x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Măsură incredibilă la Tulcea. Autoritățile vor să pună microcipuri cailor sălbatici din Delta Dunării. Samsarii ar putea fi viitori proprietari

Măsură incredibilă la Tulcea. Autoritățile vor să pună microcipuri cailor sălbatici din Delta Dunării. Samsarii ar putea fi viitori proprietari

de Redacția Jurnalul    |    19 Apr 2023   •   18:15
Măsură incredibilă la Tulcea. Autoritățile vor să pună microcipuri cailor sălbatici din Delta Dunării. Samsarii ar putea fi viitori proprietari
Sursa foto: facebook

O măsură incredibilă ar putea fi luată la Tulcea. Autoritățile vor să pună microcipuri cailor sălbatici din Delta Dunării.

Situația ar putea deveni halucinantă dacă animalele sălbatice vor avea proprietari, pașaporturi și microcipuri. 

ONG-urile pentru protecția animalelor atrag atenția asupra samsarilor care ar putea deveni stăpânii cailor sălbatici din Delta Dunării, potrivit Europa Liberă.

Microcipuri și proprietari

„Ar trebui să se facă o catagrafie a populaţiei de cai şi, în momentul în care ei sunt revendicaţi, să fie microcipaţi, iar cei care nu sunt revendicaţi, să şi-i asume autorităţile publice locale, Administraţia Deltei, poate o organizaţie neguvernamentală sau Consiliul Judeţean”, spune Mitică Tuchilă, șeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea. 

Totodată, prefectul județului Tulcea, Alexandru Munteanu, a lansat un „plan de acțiune pentru managementul populației de ecvine de pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării”, care include și identificarea proprietarilor cailor care pășunează pe raza localităților din Delta Dunării.

Legislația prevede că „ecvideele existente pe teritoriul României sunt supuse în mod obligatoriu procesului integrat de identificare şi înregistrare a animalelor”. Cu toate acestea, dacă proprietari vor fi persoane particulare, aceștia vor cădea în mâinile samsarilor, cu acceptul autorităților. 

Din păcate, incendiile de vegetație îi lasă fără hrană astfel că, la începutul, primăverii aceștia duc lipsă de hrană și sunt prost hrăniți. Însă, potrivit legislației în vigoare, există un Fond cinegetic național din care ar trebui hrănite toate animalele sălbatice din România. 

Afaceri cu caii sălbatici

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) și asociația ARCA au făcut o numărătoare aeriană, în feburarie 2023, și au rezultat 1.926 de cai sălbatici dar se estimează că numărul acestora ar putea fi în jur de 2.000. În Grindul Letea sunt 915 exemplare.

Activiștii pentru protecția meridului au semnalat că proiectul indentificării proprietarilor cailor liberi ar putea duce  caii direct în brațele samsarilor.  În ultimele luni, asociația ARCA și grupul civic SOS Caii Deltei au anunțat că din zonă au fost transportați cai fără acte în regulă.

În decembrie 2022 a fost găsit un țarc ilegal în zona Dranov. Pozele de arătau că pe garduri erau urme de sânge provenit de la caii capturați.

„Ciparea automat îi dă unui proprietar. Acela, devenind proprietar, va dispune de ei cum va dori. Deci noi nu mai putem interveni la acel moment, de când s-a transmis proprietatea către o persoană, fie ea fizică sau juridică, din acel moment, libertatea calului încetează. Dat fiind că avem istoria acestor luni cu transporturile ilegale de cai, nu putem să ne gândim decât că la acel moment îi semnăm și sentința la moarte”, explică Rodica Crăciunescu de la SOS Caii Deltei, la Europa Liberă.

Există de altfel cazul unui samsar de animale din satul Mihail Kogălniceanu. Nicolae Godea a cumpărat prin contract autentificat la notar, nu mai puțin de 368 de cai sălbatici și pe toți descendenții acestora. Animalele au fost apoi vândute lui Constantin Ivanov din Dunavățu de Jos, județul Tulcea, plus o exploatație de alți 32 de cai înregistrați și 200 de vaci crescute libere.

 

 

×
Subiecte în articol: tulcea cai salbatici microcip