Primul recensamant al populatiei si al locuintelor (RPL) dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, derulat in perioada 20-31 octombie 2011, a scos la inveala faptul ca populatia tarii a scazut simtitor comparativ cu cifrele inregistrate la recensamantul din 2002.
Astfel, potrivit datelor preliminare ale RPL, facute publice de INS in luna februarie 2012, Romania are o populatie stabila de 19,042 milioane de locuitori, adica cu 2,64 milioane de locuitori mai putini decat avea in 2002, respectiv 21,68 milioane. Ultima oara cand numarul de locuitori ai Romaniei a fost de aproape 19 milioane a fost in 1966.
Datele preliminare nu au putut fi folosite pentru stabilirea numarului de alegatori, deoarece INS nu a calculat pana la acest moment si impartirea pe categorii de varste a cetatenilor.
Potrivit datelor trimise de INS, exista 8,5 milioane de locuinte (inclusiv alte unitati de locuit) si 5,1 milioane de cladiri. Presedintele INS din perioada respectiva, Virgil Voineagu, preciza ca datele sunt inregistrate pe libera declaratie si sunt confidentiale. Acesta a mai spus ca pentru realizarea recensamantului au fost alocati 193 de milioane de lei (circa 43 de milioane de euro), iar colectarea datelor a fost realizata de peste 120.000 de recenzori.
Rezultatele finale de la INS in 2014
Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), datele RPL se fac publice in trei etape. Astfel, in prima etapa, adica in luna februarie 2012, au fost prezentate rezultatele provizorii, iar in cea de-a doua, adica in luna mai, urmau sa fie prezentate rezultatele preliminare. Din nu se stie ce motiv, datele preliminare nu au fost facute publice. "Intrucat, din motive organizatorice, Comisia Centrala a Recensamantului Populatiei si al Locuintelor (CCRPL 2011) nu s-a putut intruni azi, 31 mai a.c., in sedinta de lucru pentru validarea rezultatelor preliminare ale recensamantului, conform programarii anuntate prin comunicatul de presa din 21 mai a.c, publicarea acestor rezultate se amana pentru o data ce va fi comunicata ulterior", spunea la acel moment un comunicat al INS.
Cea de-a treia etapa, care presupune prezentarea rezultatelor finale, este primul trimestru din 2013. "Rezultatele finale ale recensamantului vor fi facute publice dupa 27 de luni, adica in 2013, care, asa cum le transmitem la EUROSTAT, asa le publicam sub diverse forme si pe plan intern", explica Virgil Voineagu, presedintele INS, anul trecut.
Persoane recenzate
Cifrele includ persoanele prezente, temporar absente sau plecate pentru o perioada indelungata din gospodaria din care fac parte. Cu toate acestea, potrivit INS, numarul de persoane recenzate nu reprezinta populatia stabila a Romaniei. "Numarul persoanelor recenzate nu este egal cu numarul de persoane cuprins in populatia stabila a Romaniei, deoarece: nu cuprinde persoanele care au apelat la metoda autoinregistrarii; nu cuprinde persoanele din spatiile colective de locuit; nu cuprinde persoanele recenzate prin structurile MApN, MAE, MAI etc.; include parte din persoanele plecate din tara pe perioada indelungata (respectiv cele declarate de unul dintre membrii gospodariei din tara)", a precizat INS.
Pentru efectuarea recensamantului au putut fi folosite si surse indirecte in vederea obtinerii de date, mai ales in cazul persoanelor aflate in strainatate. "Avem posibilitatea sa folosim si surse indirecte, adica de la celelalte persoane care au ramas in familie acasa, de la vecini, de la primar, de la secretarul Primariei, de la preot, pentru ca ne intereseaza sa vedem cati suntem si, la un moment dat, legat de migratie, si pe unde suntem", preciza, anul trecut, Voineagu.