x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Autovehicule mai puţin poluante

Autovehicule mai puţin poluante

de Jurnalul National    |    21 Mar 2008   •   00:00
Autovehicule mai puţin poluante
Sursa foto: Timothy A. Clary/

Media emisiilor de dioxid de carbon provenite de la autoturisme a scăzut cu 13% din 1997 la nivelul UE, potrivit documentelor prezentate de asociaţiile producătorilor şi importatorilor europeni.

Media emisiilor de dioxid de carbon provenite de la autoturisme a scăzut cu 13% din 1997 la nivelul UE, potrivit documentelor prezentate de asociaţiile producătorilor şi importatorilor europeni. Este un progres semnificativ, important pentru obţinerea scopului Uniunii, acela de a reduce emisiile de CO2 cu 20%, faţă de 1990, până în 2020. Motoa­rele cu consum redus şi înmulţirea numărului de automobile diesel au contribuit la acest succes.

 

SUBIECT DELICAT. Tema reducerii emisiilor provenite din transporturi a necesitat îndelungi ne­gocieri de-a lungul anilor. Ur­mă­toa­rea ţintă pentru Comisia Europeană este introducerea obligativi­tă­ţii ca emisiile să scadă până la 130 grame/kilometru. La nivelul anului 2007, media înregistrată pentru ma­şi­nile noi era de 164,9 grame/kilome­tru. Un progres semnificativ faţă de 1997, când media înregistrată era de 189,8 grame/kilometru. Unele ţări, între care Marea Britanie, îşi pro­pun şi mai mult: 100 grame/kilometru până în 2020. Guvernul de la Londra are pregătite şi alte mă­suri, complementare: îmbunătăţirea in­frastructurii (pentru evitarea am­bu­teiajelor şi o rulare cât mai cursivă) sau reduceri de taxe şi scutiri de im­pozite pentru cumpărătorii de ma­şini noi. În Marea Britanie circulă în prezent 31 de milioane de vehicule. Anul trecut, în Re­gatul Unit s-au vân­dut doar 2,4 milioane de maşini noi. Potrivit unui reprezentant al exe­cutivului britanic, rolul  maşinilor vechi şi al factorilor precum stilul de condus, ca­pa­citatea motorului sau distanţele par­curse sunt importante pentru reducerea emi­siilor.

×
Subiecte în articol: verde!