x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avionul-sita, facut ciur

Avionul-sita, facut ciur

de Dan Constantin    |    03 Feb 2007   •   00:00
Avionul-sita, facut ciur

Licitatia scandaloasa pentru cumpa-rarea a sapte avioane de transport pentru Armata a fost anulata. Avio-nul mai scump cu 12 milioane de euro, propus de Alenia, primeste o lovitura dura din partea autoritatilor independente care au judecat contestatia depusa de EADS CASA.

SCANDAL - Licitatia cu dedicatie pentru aeronavele armatei, anulata
Licitatia pentru achizitionarea a sapte avioane de transport pentru Fortele Aeriene Romane a fost anulata. Decizia scandaloasa privind alegerea drept castigator a avionului Spartan, produs de Alenia, oferta mai scumpa cu 12 milioane de euro decat a concurentului EADS Casa, nu ramane insa fara prejudicii grave de imagine pentru Ministerul Apararii.

Jurnalul National a prezentat intr-o serie de articole dedesubturile acestui scandal politic si financiar care a depasit granitele tarii. Pentru a rezuma acest caz, reluam cateva informatii. Ministerul Apararii hotaraste sa organizeze, pentru procurarea a sapte avioane de transport mediu/ scurt curier, o licitatie publica. Era primul contract de inzestrare a armatei supus regulilor transparentei. Criteriul principal anuntat pentru achizitie a fost pretul. S-au inscris cu oferte EADS Casa (Spania), cu avionul C-295, si Alenia (Italia), cu avionul C27J Spartan. Pe cai neoficiale, cadre de conducere din armata, recent pensionate, au "dirijat" caietul de sarcini in favoarea italienilor care anuntau in presa ca au castigat licitatia chiar inainte de deschiderea ofertelor.

Surpriza: la momentul citirii ofertei de pret, comisia a intrat in panica: oferta EADS Casa era mai ieftina cu 12 milioane de euro. Pentru ca la Armata ordinul se executa, nu se discuta, s-au gasit mijloacele de trucare a licitatiei - descalificarea tehnica a ofertei EADS Casa si atribuirea directa a contractului oneros firmei Alenia. Motivele tehnice de descalificare erau neargumentate, asa incat scandalul a dat in foc. S-a mai aflat ca avionul Spartan are mari probleme tehnice in Grecia, unde presa critica vehement achizitia de la Alenia prin care intra... apa. De aici si numele avionului-ciur pe care l-am folosit. Italienii declanseaza o ampla campanie de publicitate in presa romaneasca pentru a contracara dezvaluirile din Jurnalul National. Intre timp, EADS Casa a contestat licitatia. Autoritatea Nationala de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) nu reuseste sa dea un verdict in primul termen legal si prelungeste analiza.

PRESIUNI. Nu doar presiunile mediatice, prin publicitate platita la greu, au intarziat decizia CNSC. In Ministerul Apararii si la Romtehnica sar scantei. Comandantul Aviatiei, Gheorghe Catrina a refuzat sa semneze concluzia licitatiei masluite. Ministrul Sorin Frunzaverde se aratase favorabil italienilor prin contractele oficializate cu Partidul Popular European, unde Silviu Berlusconi a pledat pentru cauza PD. Iar Berlusconi are interese economice la Alenia. Ca atare, pe la CNSC s-a perindat un mare numar de grade mari pentru a-si apara cauza. CNSC, o institutie foarte tanara, a facut fata acestor presiuni, reusind sa dea un verdict nefavorabil optiunilor Romtehnica. Dar nu indeajuns de transant, alegandu-se parca solutia "batistei pe tambal".

DECIZIA. Anularea licitatiei s-a facut deoarece "au fost incalcate principiile nediscriminarii, al tratamentului egal si al transparentei, stabilite in legislatia privind achizitiile publice", a declarat Catalin Popescu, purtator de cuvant al CNSC. In cazul in care Alenia nu va ataca decizia la Curtea de Apel Bucuresti, procedura de achizitie va fi reluata.

MINISTER MISTER. Ce se intampla in MApN? Pentru scandalul international declansat de activitatea comisiei de licitatie, in mod firesc, in Ministerul Apararii ar trebui declansata o ancheta interna. Directia de audit nou-infiintata va avea cale libera de actiune? De asemenea, exista suficiente argumente ca organul de control din subordinea primului-ministru sa se autosesizeze. Vom reveni asupra acestui caz de... 12 milioane de euro.
×
Subiecte în articol: observator