x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aviz favorabil - Cozma viseaza iar la libertate

Aviz favorabil - Cozma viseaza iar la libertate

de Miruna Pasa Petru    |    04 Ian 2007   •   00:00
Aviz favorabil - Cozma viseaza iar la libertate

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, se afla din nou la numai un pas de o iesire definitiva din inchisoare. El a fost propus ieri pentru eliberare conditionata.

Pentru a doua oara in decurs de 13 luni, Miron Cozma are toate sansele sa scape de condamnarile pe care le-a primit in dosarele mineriadelor din 1991 si din 1999. Cu zece luni inainte sa-si ispaseasca integral pedepsele, comisia speciala de la Penitenciarul Rahova a considerat ieri ca ortacul poate fi propus pentru eliberare conditionata. Din vara anului trecut, fostul lider al minerilor a mai strans alte opt evidentieri si nu a primit nici o observatie, ne-a declarat ieri avocatul sau, Adrian Roseti. Concluzia la care au ajuns ieri membrii comisiei are caracterul unui raport favorabil, hotararea finala urmand sa fie luata de instanta. In urmatoarele zile, dosarul lui Miron Cozma va ajunge la Judecatoria Sectorului 5, care va stabili daca fostul lider al minerilor poate sau nu sa fie eliberat inainte de termen.

DRUM SINUOS. Saga incercarilor lui Cozma de a iesi din inchisoare a inceput in decembrie 2004, cand presedintele Ion Iliescu a facut un ultim gest de clementa ca sef de stat si l-a gratiat pe ortacul condamnat la 18 ani de inchisoare pentru mineriada din 1991. Scandalul public iscat l-a determinat pe Iliescu sa-si revoce insa imediat decretul. Reincarcerat dupa numai o zi, Cozma a fost eliberat iar, sase luni mai tarziu, cand instantele au stabilit ca nu exista institutia de revocare a gratierii.

In septembrie 2005, ortacul a primit condamnarea pentru mineriada de la Costesti si a fost rearestat. A reusit insa sa obtina contopirea tuturor pedepselor sale si sa ramana, dupa aplicarea efectelor gratierii, cu doar doi ani de executat. Au urmat apoi cererile de eliberare conditionata. Prima a fost respinsa, in ultima instanta, de Tribunalul Timis la inceputul anului 2006. In luna iunie a anului trecut, fostul lider al minerilor, transferat la Penitenciarul Rahova din Bucuresti, a primit aviz negativ la a doua sa incercare de eliberare si termenul de un an pana la urmatoarea posibilitate de a face o solicitare similara. Instanta a redus insa perioada la sase luni, astfel incat Cozma a putut sa faca din nou ieri o cerere de eliberare conditionata.

×
Subiecte în articol: observator cozma