x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avocatul Boştină, omul lui Videanu în CEO

Avocatul Boştină, omul lui Videanu în CEO

de Gabriela Mladin    |    30 Ian 2014   •   17:45
Avocatul Boştină, omul lui Videanu în CEO

Firma avocatului Doru Boştină, Boştină şi Asociaţii, deţine şi în prezent contracte cu Complexul Energetic Oltenia. Este vorba despre consultanţă juridică contractată de pe vremea când la conducerea companiilor care formează acum CEO, se aflau oamenii Partidului Democart Liberal. De altfel, “libera trecere” la banii companiilor de stat a fost dată de Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei. Doru Boştină are interdicţia de a părăsi ţara, într-un dosar în care DNA a început urmărirea penală împotriva sa pentru trafic de influenţă. Avocatul este acuzat că afaceristul Gruia Stoica i-ar fi oferit 3 milioane de euro pentru a-I obţine informaţii confidenţiale privind oferta depusă de CFR Marfă pentru câştigarea unei licitaţii în valoare de 100 de milioane de euro de la CEO.

Cel care i-a deschis uşile firmei de avocatură Boştină şi Asociaţii în Complexul Energetic Oltenia, format din Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Complexurile Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova, a fost Adriean Videanu, fost ministru al Economiei în perioada Guvernării PDL. Directorul general al CEO, Laurenţiu Ciurel îşi aminteşte cum Videanu le indica directorilor de la termocentrale să încheie contracte pentru certificate de emisii de carbon cu firma deţinută de Doru Boştină.

Videanu ne indica firma lui Boştină
“Nu l-am cunoscut niciodată pe avocatul Doru Boştină, dar ştiu că domnul Adriean Videanu ne amintea frecvent de el. Când eram director la Complexul Energetic Rovinari, domnul Videanu ne anunţa că trebuie să încheiem contracte pentru cumpărarea certificatelor CO2, indicându-ne chiar brokerul de carbon, respectiv firma domnului Boştină. Noi am ales să cumpărăm aceste certificate de carbon de pe bursă, tocmai pentru a nu exista probleme. La acest moment, la CEO există un contract în derulare cu Boştină şi Asociaţii pentru consultanţa juridică la grupul energetic de la Rovinari care va fi făcut de chinezi. Este un contract încheiat în 2012 şi pe care nu pot să-l reziliez întrucât există anumite clauze. Am dorit rezilierea pentru că preţurile practicate de această firmă de avocatură sunt foarte mari. Este vorba despre câteva zeci de mii de euro”, a declarat Laurenţiu Ciurel, directorul general al CEO.

Contracte “pe bandă” cu firma de avocatură
Până la înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia, SNLO şi Complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova funcţionau ca entităţi separate. Ele puteau să încheie separat contracte cu prestatorii de servicii. Toate entităţile, aflate în subordinea Ministerului Economiei, au încheiat cu firma de avocatură Boştină şi Asociaţii contracte de consiliere juridică, deşi companiile deţineau angajaţi o “armată” de jurişti. Tarifele firmei de avocatură erau foarte mari. Toate contractele au fost considerate de inspectorii Curţii de Conturi ca fiind încheiate ilegal, iar raportul a fost trimis la DNA.

Gruia Stoica, arestat preventiv
Doru Boştină este anchetat în dosarul în care Gruia Stoica a fost arestat preventiv pentru 29 de zile pentru cumpărare de influenţă. Potrivit procurorilor, Stoica deţinătorul Grupului feroviar Român, i-ar fi cerut avocatului să contacteze oficiali din Ministerul Transporturilor, chiar şi pe fostul ministru Relu Fenechiu, pentru a afla oferta celor de la CFR Marfă la o licitaţie desfăşurată la CEO pentru transport cărbune pe calea ferată. Mai mult, i-ar fi promit 3 milione de euro pentru câştigarea licitaţiei de 100 de milioane de euro.

“Lupta” la fel de mare ca valoarea contractului

Laurenţiu Ciurel spune că lupta dintre cele două firme, CFR Marfă şi GFR care era lider de grup şi din care făcea parte şi Unicom, a fost la fel de mare ca şi valoarea contractului. “În urmă cu 3-4 zile, directorul de la CFR Marfă, Dragoş Drăghici, a venit în audienţă la mine. La fel şi cei de la GFR care se plângeau, şi au depus şi în scris, de faptul că nu iau în calcul decât experienţa naţională, ei având contracte şi în Africa. Au venit şi cei de la Unicom, care erau în asociaţie cu GFR, dar care îi înjura pe toţi. A fost o bătălie foarte mare pe acest contract”, a explicat managerul CEO.

Contractul CFR Marfă prelungit cu 2 luni

Reprezentantul Complexului a mai precizat că acţiunea de miercuri a celor de la DNA de a ridica ofertele firmelor de la licitaţie nu împiedică activitatea CEO: “Nu sunt probleme cu transportul de cărbune, chiar dacă am amânat licitaţia până la o dată neprecizată. Este caz de forţă majoră şi atunci aplicăm procedura. Aşa că prelungim tot cu CFR Marfă pentru încă două luni, poate încercăm chiar o renegociere. Deci, nu sunt problem”, a mai spus Laurenţiu Ciurel. El a adăugat că niciun angajat al CEO nu a fost chemat la audieri de procurorii DNA.

×