x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Azi, la CSAT - Legea sigurantei nationale din 1991 va fi inlocuita

Azi, la CSAT - Legea sigurantei nationale din 1991 va fi inlocuita

de Radu Tudor    |    13 Feb 2006   •   00:00
Azi, la CSAT - Legea sigurantei nationale din 1991 va fi inlocuita

Astazi, la Palatul Cotroceni, in cadrul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, se va dezbate un important pachet de legi referitor la securitatea nationala.

Pachetul contine noi proiecte pentru: Strategia de Securitate Nationala, Legea Sigurantei Nationale, Legea privind Apararea Nationala, Statutul ofiterului de informatii, Legea privind organizarea si functionarea SRI, Legea privind organizarea si functionarea SIE, modificari importante in legile de functionare ale SPP, STS, MAI si MApN.

Toate aceste modificari sunt obligatorii, dat fiind faptul ca Romania are acum un alt statut, cel de membru NATO. Toata legislatia in domeniul securitatii si apararii trebuie deci adaptata noului statut.

COORDONARE CU NOS. Strategia de Securitate Nationala aduce noi definitii ale riscurilor si amenintarilor interne si externe la adresa securitatii nationale si este documentul-cadru referitor la acest concept. Documentul a fost elaborat sub auspiciile Departamentului Securitatii Nationale din cadrul Administratiei Prezidentiale.

Cea mai importanta modificare in acest pachet este disparitia Legii 51 din 1991 privind siguranta nationala. In locul ei va fi adoptata de CSAT Legea privind informatiile, contrainformatiile si securitatea. Acesta va fi reperul legislativ de baza al activitatii curente a serviciilor de informatii din Romania si a fost elaborat in consultare directa cu specialistii NOS (NATO Office of Security).

Pentru ca nu exista un aquis comunitar european in domeniul securitatii, reperele de baza in domeniu pentru toate tarile europene sunt cele ale NATO. Drept pentru care si Romania este acum obligata sa le implementeze ca membru al Aliantei.

O NOUA LEGE A SRI. O lege asteptata cu mult interes si care probabil va da nastere unor puternice dezbateri este Legea privind organizarea si functionarea SRI. Pentru ca este cel mai puternic serviciu de informatii din Romania si se implica in ultimii ani in lupta impotriva coruptiei, cateva noutati sunt de interes maxim.

Referitor la urmarirea penala, unul din articolele noii legi prevede: "In vederea obtinerii datelor necesare urmaririi penale, cadre anume desemnate din SRI pot efectua acte premergatoare pentru fapte care constituie, potrivit legii, amenintari la adresa sigurantei nationale". Apoi se specifica faptul ca "la solicitarea organelor judiciare competente, cadre anume desemnate din SRI pot acorda sprijin la realizarea unor activitati de cercetare penala pentru infractiuni contra sigurantei nationale" si faptul ca "SRI ii este interzis sa efectueze acte de urmarire penala, sa ia masura retinerii sau arestarii preventive sau sa detina spatii proprii de arest".

Alte prevederi importante se refera la "obligativitatea statului privind protectia surselor secrete umane" si la necesitatea acceptarii ca dovezi in instanta a interceptarilor audio si video, efectuate de serviciile de informatii.

PREMIERUL, ROL DECORATIV
In contextul crearii Comunitatii Nationale de Informatii, CSAT va discuta azi si propunerea privind numirea prin decret semnat de seful statului si a sefilor structurilor informative departamentale (DGIA - MApN si DGIPI - MAI), la propunerea ministrilor de resort. Aceasta prerogativa apartine acum primministrului. Daca aceasta prevedere trece si de Parlament, primul-ministru ramane doar ca beneficiar al activitatii informative, fara sa mai poata numi si coordona serviciile de informatii ce apartin de ministerele mentionate.

Desi nu exista in momentul de fata un secretar al CSAT dupa demisia fostului consilier de stat, generalul Viorel Barloiu, astazi nu se asteapta numirea unui nou secretar. Toate chestiunile tehnice legate de sedintele CSAT vor fi gestionate de Departamentul Securitatii Nationale, condus de consilierul prezidential Sergiu Medar.
×
Subiecte în articol: observator legea naţionale