x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bac la jumătate de preţ

Bac la jumătate de preţ

de Eugenia Mihalcea    |    22 Iun 2009   •   00:00

Absolvenţii de liceu vor susţine astăzi prima pro­bă a examenului de Bacalaureat, cea la Limba şi literatura română oral. Profesorii care îi vor asculta şi evalua pe elevi vor primi doar câte 2 lei de candidat, bani pentru o sticlă de apă. Din cauza tarifelor prea mici oferite de Ministerul Educaţiei, unii dascăli s-ar putea retrage de la Bac.



După ce au negociat până în ultima clipă cu ministrul Educaţiei, Ecaterina An­dro­nes­cu, cei mai mulţi profesori, deşi ne­mul­ţumiţi de banii pe care îi vor primi, au anun­ţat că vor participa la Bacalaureat, din respect pentru elevi.

Liderii sindicatelor din educaţie s-au arătat indignaţi de faptul că în această vară Ministerul Educaţiei nu îşi permite să-i plătească pe profesori aşa cum se cuvine pentru evaluare, supraveghere şi corectură la examen.
"Conside­răm că hotărârea Guvernului Boc este umilitoare. Să dai unui supraveghetor 2 lei, în con­di­ţii­le în care el trebuie să verifice sala, să se asigure că elevii nu au materiale didactice la ei, că nu co­pia­ză la examen şi să îi supraveghezi pe durata probelor este sub demnitatea oricui", a declarat, vineri, Aurel Cornea, preşedintele Fe­deraţiei Sin­di­catelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Pe de altă parte, liderul FSLI a spus că nu le poate cere pro­feso­rilor să boicoteze Bacalaurea­tul. "Este opţiunea lor dacă merg sau nu la exa­men, dar cu certitudine vor exista ceva probleme", a completat Cor­nea. Federaţia Educaţiei Naţionale a decis să lase la latitudinea fiecărui membru să hotărască dacă participă sau nu la examenele din această vară.
BANI PUŢINI, MUNCĂ MULTĂ
Un profesor evaluator la probele orale va primi câte 2 lei de candidat, fiecare lucrare corectată va fi plătită cu 4 lei, iar un supraveghetor va primi 25 de lei pe zi, în timp ce preşedintele de centru de examinare va fi plătit cu 800 de lei. Aceste sume sunt la jumătate faţă de cele oferite de Ministerul Educaţiei în 2008. Cu toate acestea, în Bucureşti, de exemplu, ieri, după încheierea şe­din­ţei Comisiei municipale de Bacalaureat s-a constatat că, din cei 70 de preşedinţi de comisii de examen, doar şase au anunţat că nu pot parti­ci­pa la Bacalaureat, informează Mediafax. Aceştia vor fi înlocuiţi cu vicepreşedinţi, după cum a precizat Mihaela Florescu, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Şi în ţară, situaţia pare a fi sub control. Re­pre­zen­tanţii inspectoratelor şcolare din Neamţ, Botoşani şi Suceava estimează că la examen vor participa cadrele didactice propuse să facă parte din comisiile de examen. Inspectorul şcolar ge­ne­ral din Neamţ, Luminiţa Vârlan, a declarat pentru Mediafax că în Neamţ nu crede că vor exista pro­bleme privind prezenţa cadrelor di­dac­tice. La Suceava, purtătorul de cuvânt al Ins­pec­toratului Şcolar Judeţean Suceava, Laurenţa Hacman, a declarat că nici sindicatele şi nici profeso­rii propuşi de şcoli pentru a fi incluşi în comisiile de Bacalaureat nu au anunţat că se vor retrage.


PRIMA PROBĂ, ELIMINATORIE
Peste 220.000 de elevi, repartizaţi în 622 de centre de examen, vor participa, începând de astăzi, la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat. Prima probă orală, cea la Limba şi literatura română, se va susţine astăzi şi mâine. Probele orale sunt eliminatorii, iar desfăşurarea lor are caracter public. Candidaţii trebuie să
vină la examinare doar cu buletinul şi cu un instrument de scris.


GORJ: AU REFUZAT SĂ PARTICIPE LA BAC
Doi dintre profesorii - preşedinţi de comisii de bacalaureat din judeţul Gorj au refuzat să se prezinte la examen. Motivul a fost cel al banilor primiţi în acest an. Un preşedinte de comisie de examen încasează numai 800 de lei, faţă de 1.500 de lei cât primea anul trecut. Cei doi profesori care au refuzat erau din Timişoara. În locul acestora au fost desemnaţi vicepreşedinţii de examen. În rest, în cele 15 comisii de bacalaureat formate în judeţul Gorj nu s-au înregistrat probleme. (Gabriela Mladin)

×
Subiecte în articol: observator examen bacalaureat