x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Baconschi îi ia la refec pe ambasadorii SUA şi Franţei la Bucureşti, cerându-le probe pentru acuzaţiile de corupţie!

Baconschi îi ia la refec pe ambasadorii SUA şi Franţei la Bucureşti, cerându-le probe pentru acuzaţiile de corupţie!

14 Iul 2011   •   12:03
Baconschi îi ia la refec pe ambasadorii SUA şi Franţei la Bucureşti, cerându-le probe pentru acuzaţiile de corupţie!

Teodor Baconschi a declarat, joi, referindu-se la faptul ca ambasadorii SUA si ai Frantei si presedintele Camerei de Comert romano-britanice au spus ca oamenilor de afaceri li se cere mita, ca astfel de afirmatii trebuie insotite de probe, in caz contrar discutia ramanand in registrul ipotetic.

'Am citit interviurile respective. Apreciez implicarea ambasadorului american de pilda in efortul guvernamental de a inaspri legislatia anticoruptie si nu vad in acest demers o imixtiune. In acelasi timp, in momentul in care se fac astfel de remarci - cineva i-a spus ambasadorului francez ca nu stiu care oficial roman ar fi cerut ceva - suntem intr-un registru ipotetic si cred ca genul acesta de afirmatii trebuie sustinut prin eventuale probe. Altfel, ramanem in domeniul unor asertiuni care, desigur, se pot dovedi false', a spus Baconschi.

El a precizat ca remarca referitoare la ambasadorul francez este valabila si pentru cel american.

' In momentul in care se formuleaza o acuzatie, ea trebuie demonstrata prin probe', a concluzionat Baconschi.

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, intr-un interviu pentru 'Adevarul', ca exista companii americane care au investit in Romania si care se plang de faptul ca oficiali romani le cer mita.

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, a declarat intr-un interviu acordat MEDIAFAX ca a avut acelasi sentiment ca ambasadorul SUA in ceea ce priveste oamenii de afaceri francezi care au venit si i-au spus 'ceea ce a spus ambasadorul american'. 'Mi-au spus ce a spus ambasadorul american. Adica mi-au spus ca au existat cazuri de coruptie', a adaugat el. Intrebat daca a fost vorba despre cereri explicite de mita el a spus: 'Da'. 'Au fost propuneri aluzive/discrete (?appels du pied?), stiti cum se face. Iar eu le-am spus: Uitati, mergeti si spuneti asta la politie. Duceti-va si adresati-va justitiei. Eu nu sunt nici politia, nici justitia. Si oricum, ceea ce este clar este faptul ca Franta a semnat toate conventiile internationale contra spalarii banilor, contra traficului... Deci, noi nu dam niciodata mita. Niciodata. Nu putem. Nu este deontologia intreprinderilor franceze. Intreprinderile franceze care au venit in Romania vor sa fie exemplare. Si sunt exemplare', a sustinut el.

Ambasada SUA a declarat pentru Jurnalul National: 'Nu vom comenta in presa afirmatiile domnului ministru Baconschi'

×