x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Baletul românesc şi copiii lui minunaţi

Baletul românesc şi copiii lui minunaţi

10 Mar 2014   •   21:12
Baletul românesc şi copiii lui minunaţi

Copiii români câstigă zeci de medalii la concursurile internationale de dansuri, dar sponsorii îi ocolesc.
Aur, argint si bronz sunt premiile pe care copiii din România le câstigă în fiecare an la concursurile internationale de balet si dansuri moderne. Din nefericire, lipsa totală de interes a celor care-ar putea sustine financiar aceste performante face din ce în ce mai grea participarea multor copii talentati la concursuri.

Baletul nu este fotbal, iar părintii micilor talente afirmate deja la nivel international trebuie să suporte, de multe ori din salariul minim sau mediu pe economie, costurile integrale pentru pregătirea copiilor si pentru participarea la competitii.
 
De la începutul anului, tinerele talente din România au obtinut deja peste 30 de medalii care le-au calificat pentru participarea în fazele finale ale concursurilor internationale Dance World Cup si ESDU (European Street Dance Union). La concursurile internationale participă un număr impresionant de scoli particulare de dans din România, iar pregătirea tinerelor talente, costurile costumelor si ale deplasărilor sunt suportate intergal de către părinti, în măsura posibilitătilor. Cu alte cuvinte, cei care nu au suficient de multi bani pentru a plăti orele de dans, se vor rezuma la un program redus, diminuând astfel si sansele copiilor de a face performantă, iar copiii care nu-si pot permite, din punct de vedere al costurilor, să ajungă la concursurile internationale, nu se vor putea prezenta la competitii.

Dance World Cup  este un concurs mondial de dans la care participă peste 18.000 de tineri dansatori, la sectiunile balet clasic, dans contemporan, dans modern, Hip Hop si dans national, având o fază de calificare natională si una finală.
Din 2004, finala Dance World Cup se desfăsoară în fiecare an într-o altă tară, iar anul acesta finala va avea loc în Portugalia (Lagos), în perioada 28 iunie-5 iulie. Vor participa echipe calificate în 32 de tări, printre care si cele din România, care au obtinut rezultate exceptionale în ultimii ani.
 La finala de anul acesta, în Portugalia, vor participa nu mai putin de 18 scoli din România, după ce, anul trecut, finala a avut loc la Brigton, în Marea Britanie, de unde copiii români s-au întors cu mai multe medalii de aur, argint si bronz.

ESDU (European Street Dance Union) este un concurs international ce implică, de asemenea, o fază natională de calificare si o fază finală. Anul acesta, faza natională a avut loc în România în perioada 1-2 martie, iar finala se va desfăsura în Croatia, la Porec, pe 28 mai-4 iunie.2014. La acest concurs participă anual peste 50.000 de dansatori din întreaga lume.
Toate turneele Dance Star sunt recunoscute ca evenimente la care participă cele mai bune scoli de dans si dansatori, pentru a obtine recunoasterea internatională.
Si la acest concurs s-au calificat în finală peste sase grupe din scoala La Sylphide.
De asemenea, scoala a primit premiul Special Awards Great Pedagogic Work, în cadrul concursului ESDU, desfăsurat în perioada 1-2 martie 2014.

La concursul national de calificare pentru Portugalia, desfăsurat anul acesta, pe 15 februarie, scoala particulară La Sylphide Studio Dance a obtinut peste de 25 de medalii – 7 de aur, 11 de argint si 7 de bronz, sub îndrumarea profesoarelor Lorelai Visinescu Bari, Daniela Tebeica, Delia Hantiu, Cristina Marinescu, Doina Botis.


×