x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Banii bucureştenilor au fost împărţiţi

Banii bucureştenilor au fost împărţiţi

de Monica Andrei Capatos    |    25 Mar 2010   •   00:00

O noapte le-a fost de ajuns consilierilor generali să se gândească mai bine la proiectul de buget al Capitalei, după ce-l respinseseră la ultima şedinţă de consiliu. Ieri au venit cu temele predate de alţii şi au trecut foarte repede peste nemulţumirile unui ONG privind împărţirea banilor publici. Cu excepţia unor amendamente, bugetul în valoare de 5,6 miliarde de lei a fost aprobat de toţi aleşii locali.

Administraţia Străzilor a rămas cu 120 de milioane de euro, iar Administraţia Lacurilor şi a Parcurilor cu 43 de milioane de euro, deşi cei de la PD-L criticaseră iniţial faptul că instituţiile în cauză aveau fonduri atât de mari. S-a mai umblat pe ici pe acolo, interesant că de la Spitale s-au luat 1,1 miloane de lei, bani ce s-au dus la Direcţia de Turism din cadrul Primăriei Capitalei pentru proiecte ce vor fi derulate împreună cu Ministerul de Turism condus de Elena Udrea. De la Poliţia Comnitară au fost luate două milioane de lei şi transferate la Cadastru şi încă un milion de lei pentru Clubul Sportiv al municipalităţii.

Cei mai mulţi bani, peste un miliard de lei, se vor duce spre Stadionul "Lia Manoliu" şi Pasajul Basarab, restul sumei fiind folosită pentru lucrările din Centrul Istoric, reabilitarea şcolilor, precum şi proiectele de modernizare şi refacere a infrastructurii. Nici Administraţia Cimitirelor nu stă rău, fiindu-i date 55.796.000 de lei, din care 80.000 de lei pentru salarii de merit.

Considerate drept găuri negre ale bugetului, RADET şi RATB au rămas cu aceiaşi bani, deşi consilierii voiau mai mult pentru aceste regii. Astfel, RADET a primit 758.720.000 de lei, faţă de 913.054.000 cât au avut în 2009, iar RATB - 518.000.000 de lei, faţă de 748.862.000 de lei pe 2009. Referitor la cânii fără stăpân, primarul general a declarat că va lua în calcul mutarea lor în Judeţul Prahova, pe un teren pus la dispoziţie de Monica Davidescu.

"Vom cere aprobarea Consiliului Judeţean pentru a construi un adăpost pentru câinii fără stăpân, dar acest proiect este în prezent la nivel de discuţii", a spus edilul Oprescu.

În legătură cu majorarea preţului la gigacalorie, primarul general a precizat că municipalitatea suportă cheltuielile numai în cazul în care nu vor fi scumpiri. S-a mai discutat în Sedinţa de Consiliu şi despre un împrumut pe care Primăria în va face în valoare de 75 de milioane de dolari, bani ce vor fi investiţi pentru serviciul de intervenţie în caz de urgenţă şi pentru logistică. Vor fi investite, de asemenea, patru milioane de lei pentru achiziţionarea unor case vechi ce fac parte din patrimoniu.

×
Subiecte în articol: observator