x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bănişorii poporului suveran, sub crampoanele Pandurilor

Bănişorii poporului suveran, sub crampoanele Pandurilor

27 Mai 2010   •   00:00
Hoară îi îmbracă în bani publici pe fotbaliştii lui Condescu
Apocalipsa după Traian e oficială. Cu retuşuri de faţadă, Guvernul a probat ieri scrisoarea către FMI. Premierul Emil Boc a ieşit la rampă şi a anunţat că salariile bugetarilor şi pensiile vor fi diminuate, fără a scădea sub nivelul salariului minim pe eco­no­mie de 600 de lei, respectiv sub pensia socială minimă garantată de 350 de lei, în timp ce venitul minim garantat va fi restrâns şi destinat doar persoa­ne­lor aflate în situaţii financiare dificile.

De asemenea, în timp ce mă­mi­cile protestau sub ferestrele Palatului Victoria, guvernanţii au decis ca in­demnizaţia pentru creşterea copilului să fie redusă doar cu 15%. Toate aceste măsuri vor fi cuprinse în două proiecte de lege pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, unul, conţinând reglementări de re­du­cere a cheltuielilor bugetare, iar al doi­lea proiect, recalcularea pensiilor con­form principiului contributivităţii şi reevaluarea pensiilor de invali­ditate. Retuşurile făcute de guvernanţi sau promisiunea că măsurile de austeritate vor fi aplicate doar până la 31 decembrie 2010 nu au închis însă gura sindicatelor, care au decis de­clanşarea grevei generale pe termen nelimitat începând cu 31 mai, mitinguri de protest la nivelul judeţelor, între 1 şi 4 iunie, şi organizarea unui lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului, cu manifestări la porţile de intrare, în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură anunţată de Opoziţie după asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. Potrivit sin­di­ca­liştilor, protestul este consecinţa refuzului constant al Guvernului de a dialoga în mod real cu re­pre­zen­tanţii celor cinci mari confederaţii sin­dicale.

De asemenea, sindicatele sunt nemulţumite că măsurile de aşa-zisă austeritate afectează de fapt numai categoriile de lucrători, pensionari şi asistaţi sociali. O acuzaţie în­dreptăţită având în vedere dez­mă­ţul pe bani publici al clientelei portocalie, atinsă doar cu vorba, nu şi cu fapta. Iar un exemplu vine chiar de la Marcel Hoară, democrat-liberalul tăvălit de protestatari prin Piaţa Victoriei la mitingul sărăciei din 19 mai. În calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Rovinari, Hoară a aprobat la 12 ianuarie 2010, înainte de aprobarea bugetului, alocarea sumelor de 1.000.000 lei (10 miliarde de lei vechi) pentru Clubul Sportiv Pandurii Târgu-Jiu şi 500.000 de lei pentru Clubul Sportiv Energia Rovinari. Pandurii Târgu-Jiu, echipa de fotbal care îl are preşedinte pe sindicalistul Marin Condescu, e singura din România care trăieşte din bani pu­blici. Iar o explicaţie există: Condes­cu a susţinut şi în 2004, precum şi în 2009 candidatura la Preşedinţie a lui Traian Băsescu.
Jurnalul Naţional

×
Subiecte în articol: observator