x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Baroul de masaj si oleaca de sauna

Baroul de masaj si oleaca de sauna

de Victor Ciutacu    |    06 Oct 2006   •   00:00
Baroul de masaj si oleaca de sauna

Avocatii bucuresteni vor sa intre-n greva o saptamana. Ei acuza proli-ferarea asa-numitelor barouri para-lele si recunoasterea lor de catre organele statului.

Avocatii bucuresteni vor sa intre-n greva o saptamana. Ei acuza proliferarea asa-numitelor barouri paralele si recunoasterea lor de catre organele statului. Cel mai activ dintre acestea, condus de Pompiliu Bota, constituit pe structura unui ONG care are in obiectul de activitate inclusiv centre pentru intretinerea corporala.

Baroul Bucuresti protesteaza, in acest mod, impotriva celor pe care-i numeste "avocati clandestini", constituiti in barouri paralele. Reprezentantii acestei structuri profesionale spun ca avocatii isi vor suspenda toate activitatile incepand cu data de 9 si pana la 15 octombrie. De altfel, procurorii si judecatorii bucuresteni au fost instiintati de ieri-dimineata ca avocatii din Baroul Bucuresti isi suspenda, in perioada respectiva, activitatile in toate cauzele, inclusiv consultanta juridica.

AUDIENTA LA PROCURORUL GENERAL. Reprezentantii Uniunii Avocatilor din Romania considera acest demers ca "ultima incercare de a solutiona criza cauzata de lipsa de reactie a organelor de ancheta, criza ce afecteaza grav infaptuirea actului de justitie, punand in pericol insasi existenta statului de drept". Decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, a declarat pentru Jurnalul National ca a solicitat o audienta noului procuror general, Laura Codruta Kövesi, pentru a discuta despre numarul tot mai mare de avocati pledanti care nu au insa drept de practica.

CONDAMNAT PENAL. Majoritatea acestora sunt membri in relativ recent infiintatul "Barou Constitutional", transformat ulterior in asa-numitul "Barou Bucuresti". Initiatorul acestui demers, Pompiliu Bota, este un personaj controversat. Proprietar de site (www.bota.ro), reprezentant al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si a Sindicatului Independent al Juristilor din Romania si realizator de emisiune ("Minunile justitiei" de la OTV), acesta se afla de-o buna bucata de vreme intr-o disidenta fatisa si ofensiva mediatica fata de structura profesionala recunoscuta a avocatilor. Condamnat penal, prin hotarare definitiva, pentru evaziune fiscala, fapt recunoscut ieri in direct la Realitatea TV, dar beneficiind de o suspendare conditionata a pedepsei pe o perioada de patru ani, acesta sustine ca este o victima a "mafiei lui Calin Zamfirescu" (presedintele Uniunii Avocatilor din Romania), ca nu a produs nici macar un leu prejudiciu statului roman si ca s-a adresat, in vederea reabilitarii, Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Click pt a mari imaginea
DOVADA. Condamnarea penala a lui Pompiliu Bota, in facsimil

ISTORIE. Impreuna cu alti doi participanti la adunarea generala a… Filialei Balesti-Gorj a Asociatiei Figaro Potra Alba Iulia, Ana Bota si Traian Vasile Nistor, inginerul Pompiliu Bota (absolvent si al Dreptului, dar fara vreun demers pentru a se inscrie in Barou) a infiintat la Deva "Baroul Constitutional", "ca succesor de drept al baroului cu acelasi nume", infiintat anterior de aceeasi Asociatie. Respectiva filiala a ONG-ului de la Alba Iulia, dizolvata insa intre timp de Judecatoria Targu Jiu, are ca scopuri si obiective o larga paleta de preocupari perfect stimabile, de la ajutorarea copiilor orfani, sprijinirea celor cu posibilitati materiale reduse si a spitalelor din judetul Gorj, pana la dezvoltarea agroturismului si infiintarea unor centre pentru activitati de intretinere corporala (baie populara, sauna, cosmetica, masaj si slabire). Intre acestea, mai pe la mijloc, "infiintarea de barouri si notariate cu respectarea Constitutiei Romaniei si a prevederilor pactelor si tratatelor internationale privitoare la drepturile omului, ratificate de statul roman". Ulterior, aceiasi "participanti la adunarea generala" au infiintat "Baroul Bucuresti" ca inlocuitor al celui "Constitutional", al carui prodecan se cheama Carmen Pastin, cea care a revendicat, in numele familiei boieresti Sutu, vreun sfert de Bucuresti si o buna bucata a Romaniei.

CONSECINTE. Calin Zamfirescu, presedinte al Uniunii Avocatilor din Romania (UAR), a dezvaluit ca exista hotarari judecatoresti definitive, date in penal, care au fost anulate ulterior, intrucat avocatii clandestini nu detineau legal calitatea de aparator. De altfel, sesizati atat de avocatii romani, cat si de presedintele Uniunii Internationale a Avocatilor, Paul Nemo, asupra acestei anomalii, membrii CSM au pus in discutie conflictul intre parti. In contextul in care UAR a prezentat probe palpabile potrivit carora "nelegalitatea structurilor din care fac parte a fost constatata inclusiv de Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg", CSM a ajuns la concluzia ca procurorul general al Romaniei trebuie sa faca un recurs in interesul legii, astfel incat sa fie transata aceasta problema. Decizia finala va reveni Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Notificat la randul sau de UIA, ministrul Justitiei nu a raspuns corespondentei.

DESTAINUIRILE UNUI "AVOCAT CLANDESTIN"
Cea mai buna dovada a ilegalitatilor comise la Baroul Constitutional a fost ieri chiar destainuirea unui om din interior. Manuela Tebesoiu a povestit ca s-a inscris in asociatia lui Pompiliu Bota pentru ca i s-au prezentat tot felul de documente care dadeau o aparenta de legalitate Baroului Constitutional. "Cand a aparut Legea 255 mi-am dat seama ca suntem de fapt in afara legii. Atunci am fost toti convocati de Pompiliu Bota, care ne-a recunoscut acest lucru si ne-a spus ca trebuie sa dam un examen pentru intrarea in Baroul Bucuresti. Am dat acest examen si am intrat in asa-zisul Barou Bucuresti. Am avut apoi mai multe dosare, dar, spre surprinderea mea, instantele imi tot spuneau ca practic avocatura ilegal. Realul Barou Bucuresti mi-a facut plangere penala la Sectia 15 de Politie, cu privire la actele pe care le foloseam. M-am dus la domnul Bota si i-am cerut sa-mi dea toate documentele care sa demonstreze ca de fapt functionam legal, dar nici pana in ziua de astazi nu a facut acest lucru", a povestit femeia, urmarita penal si acum pentru practicarea ilegala a profesiei de avocat.
  • Miruna Pasa
  • EFECTUL: MII DE DOSARE BLOCATE
    Protestul avocatilor ar putea provoca in Justitie o criza fara precedent. Numai daca ne gandim ca in instantele bucurestene si la Inalta Curte de Casatie si Justitie se desfasoara peste 5.000 de cauze pe zi, putem realiza amploarea crizei judiciare ce va incepe de la 9 octombrie. Practic, pe parcursul protestului, avocatii nu se vor mai prezenta la nici un sediu de politie, parchet sau instanta, pentru a acorda asistenta vreunei persoane. Cele mai multe dintre procese vor ramane in aer, fara asistenta judiciara, la fel si anchetele. Nici vorba despre vreo punere sub invinuire sau incuplare, despre vreo retinere sau arestare, pentru ca nici una dintre aceste proceduri nu se poate indeplini legal fara prezenta unui avocat. Si pentru ca protestul sa nu fie incalcat de vreun neinformat, incepand de luni, sediile fiecarei instante vor fi pichetate de avocati care nu vor permite intrarea colegilor lor in salile de sedinta. Potrivit lui Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti, corpul profesional pe care il reprezinta a incercat cat s-a putut de mult evitarea acestei forme extreme de protest.
  • Miruna Pasa
  • DOVADA. Condamnarea penala a lui Pompiliu Bota, in facsimil
    ×